- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо француски глумац Жан-Луј Трентињан

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULATЖан-Луј Трентињан
Жан-Луј Трентињан - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Жан-Луј Трентињан, један од највећих француских филмских глумаца, који је одушевљавао публику током каријере дуге шездесет година, преминуо је у 91. години. Вест је потврдила његова породица.
Супруга Жан-Луј Трентињана је потврдила глумчеву смрт у саопштењу које је његов агент послао агенцији АФП. Наводи се да је познати глумац преминуо у свом дому, рано ујутру, 17. јуна у регији Гард, на југу Француске, „окружен својим вољенима“.
Легендарни француски глумац Жан-Луј Трентињан, једна је од икона филмског Новог таласа шездесетих и седамдесетих година.
Рођен 1930. године, Трентињан је стекао име у раним годинама француског Новог таласа, појављујући се у филму Рожеа Вадима И Бог створи жену (1956) уз Брижит Бардо, пре него што се појавио у међународном хиту из 1966. Један човјек и једна жена, поред Анук Еме.
Наставио је сарадњу са низом водећих редитеља тог доба, укључујући Клода Шаброла (1968), Косту Гавраса и његов филм З за који је награђен на Фестивалу у Кану као најбољи глумац (1969), Бернарда Бертолучија са антифашистичком драмом Конформиста (1970) и Франсоа Трифоом у последњем редитељевом филму Коначно, недеља! (1983).
У каснијим годинама појавио се у Три боје: Црвено Кшиштофа Кишловског са Ирен Жакоб, а остварио је и велики успех у драми Михаела Ханекеа о деменцији, Љубав која је освојила Златну палму 2012. године.
Женио се два пута. Први пут са глумицом Стефани Одран, а затим са Надин Маркван, глумицом, сценаристкињом и редитељком, са којом је имао троје деце.
Године 2017. када је урадио још један филм са Михаелом Ханекеом, Срећни крајеви, сазнало се да болује од рака простате и да није желео да се лечи, а прошле године је објављено да је све лошијег здравља и да постепено губи вид.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала