- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српски тренерски таленат – „Мута ми показао шмекерску школу, Пешић испунио сан“

© Фото : Приватна архиваМилош Исаков Ковачевић
Милош Исаков Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Истина је таква да у последње време Србија нема превише младих кошаркашких тренера на гласу. Али, један ниче у Новом Саду у лику Милоша Исакова Ковачевића. Дан после 33. рођендана преузео је Војводину, помаже Светиславу Пешићу у репрезентацији Србије и за Спутњик говори о досадашњем развоју каријере.
Исаков Ковачевић се махом развијао као главни тренер, што му је и главни циљ у погледу професионалног позива, а када је и био помоћник имао је ту прилику да сарађује са Слободаном Клипом, Мирославом Мутом Николићем и на крају са Светиславом Пешићем.
Дакле, свакако је могао много тога да научи.
После сарадње са Мирославом Николићем, Исаков Ковачевић сада је постао први тренер Војводине.
„Дошао сам са тренером Мирославом Мутом Николићем у Војводину, иако се нисмо познавали. Сарађивали смо претходне три године, био сам му помоћни тренер и ове године сам промовисан у првог тренера. Изузетно сам и срећан и поносан јер се остварујем у улози првог тренера, у највећем клубу свог града, што ми је посебно драго. Војводина је годинама имала много проблема и сада излази из кризе. Ово би требало да буде нови почетак и за клуб и за мене као тренера. Једва чекам да почнем да радим и да почну утакмице. Дуго сам чекао ову шансу“, каже Исаков Ковачевић за Спутњик.
Исаков Ковачевић је у каријери радио у млађим категоријама као први тренер, идеја му је да се гради као главни тренер и зато је прихватио понуду Војводине да преузме први тим.
Ипак, знање је купио од прекаљених наших тренера.

„Прву едукацију и лествицу више добио сам код Слободана Клипе, био сам му помоћни тренер на Светском првенству јуниорске генерације, а томе могу да се захвалим и председнику савеза Саши Даниловићу. Тада сам схватио колико треба да радим и све ми је то много значило за даљу каријеру. Мирослав Николић ми је касније дао ветар у леђа и слободу да кажем шта мислим. Заједно смо доносили већину одлука, ценио ме је изузетно. Он је огромна школа, како везано за терен, тако и за понашање и шмекерство ван терена. Школа која се не пише ни у једним књигама“, описује Исаков Ковачевић.

Иначе, Милош је завршио медицински факултет, па је после тога уписао Спортску и здравствену школу где је добио лиценцу код чувеног професора Каралејића.
Каралејић ми је дао теорију, Клипа показао у пракси, па ми је господин Николић дао шансу да све знање преточим у раду“, описује млади стручњак.

Војводина се диже као клуб

Познато је да је Жељко Ребрача дошао на чело клуба, Град Нови Сад је додатно стао иза пројекта, тако да Војводина сада има дугорочну идеју.
„Осећа се позитивна енергија, осећа се да су се људи ујединили и да је план да се у наредних пет година направи клуб од млађих селекција до првог тима. У претходном периоду смо имали добре резултате, али смо имали само први тим. Сада ће се успорити, следећа година је година у којој ће се радити на стабилизацији, не постоји императив резултата, али је идеја да се успостави модел рада како бисмо били конкурентни за АБА 2, можда и АБА 1 лигу у једном моменту“.
© Фото : КК ВојбодинаНиколић и Исаков Ковачевић на тајм-ауту
Николић и Исаков Ковачевић на тајм-ауту - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Николић и Исаков Ковачевић на тајм-ауту
Шта Војводину дели од таквог резултата?
„Потребан је огроман број људи, стручних, а и они попут већине играча оду за Београд рано. Увек је кошарка некако била на прекретници. Надал се да је сада са доласком Ребраче тас превагнуо на ваги да се има стрпљења и истраје до краја. Огроман процес је пред нама. Једно је формирати такмичарску селекцију, а друго формирати клуб кроз млађе селекције“.

Сарадња са Светиславом Пешићем и рад у репрезентацији

Вероватно је највећи успех у досадашњем делу каријере новог тренера Војводине чињеница што учествује у раду стручног штаба сениорске репрезентације Србије.
Дакле, сарађује са Светиславом Пешићем, учи од њега и помаже му. Како је дошло до тога?
„Мене је селектор Пешић укључио у рад са репрезентацијом приликом прозора за мечеве са Словачком у фебруару. Ширио је тим људи и имао сам привилегију да будем изабран и тиме ми је остварио снове. Они су се доста брзо и остварили где сам имао прилику да сарађујем са једном, пре свега људском величином и озбиљним зналцем који генерално држи кошарку у малом прсту. Не само то, него његов однос са сарадницима, играчима... Био сам увек третиран као раван њему, то се ретко среће. Учини да се свако осећа изузетно вредним. Уме да укаже поштовање, тај утисак ми је најјачи", отворено истиче Исаков Ковачевић.
Затим је наставио да објашњава своју улогу у стручном тиму.
„Цени то што ти њему помажеш, нема везе ко је ко и ко колико година има. Имао сам обавезу пре свега, иако сам био помоћни тренер, да се бавим скаутингом противничког тима, односно Словачке. Припремом нас и противника. И ево сада сам у истој ситуацији, где имамо Летонију и Белгију, а моја улога је остала иста. Највећи део је скаутинг".
Питање је да ли ће Исаков Ковачевић моћи и даље да буде у стручном штабу Пешића, а пре одлуке да узме Војводину саветовао се управо са селектором Србије.
„Био је договор да сарадња не буде само за Европско првенство, већ и за Светско и Олимпијске игре. Али, сада се десила Војводина и позив да будем први тренер. Консултовао сам се са селектором Пешићем, нисам желео њега да оштетим, јер остаје без члана стручног штаба. Када је био први контакт са Војводином, отворено сам разговарао са Пешићем и рекао сам му да ми је жеља да будем први тренер. А мени припреме и у клубу и у „А“ тиму крећу 1. августа. Ту је селектор показао нешто невероватно, не могу да опишем. Био је свестан пет корака унапред шта то све носи и мене је припремао на неке одлуке које треба да донесем. Показао је максимално разумевање. Иако то значи да ово Европско првенство не могу да будем физички на два места у исто време. Човек и по!", каже нови тренер Воше.
Да ли ће Исаков Ковачевић и даље сарађивати, кроз другачије форме, са Пешићем?
„Тако је, рекао сам му да сам ту шта год треба. Не знам у ком облику ће тачно бити, не бих баш рекао да је ово прекид сарадње, на вези смо, постоји шанса, сада не знам, ако изрази потребу да му помогнем скаутингом од куће – ту сам. Нисмо разговарали још о томе. Чекамо овај прозор, па ћемо све дефинисати“.
Додатно компликује причу што је Исаков Ковачевић и селектор пионирског тима Србије. Дакле, прилично је ангажован у српској кошарци.
„Ово лето имамо Олимпијске игре младих. Када завршим рад са Пешићем, идем на припреме са 2007. годиштем, па на то такмичење и онда без дана одмора ме чека рад у Војводини. Мени би следеће године, да бих остао уз генерацију младе селекције, преклапало би се Светско првенство сениора са такмичењем кадета. И ту бих се преклапао. Одлука је морала сада да буде донета што пре, да би Пешић комплетирао тим“, констатовао је Исаков Ковачевић.
ЦСКА Москва - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
СПОРТ
Откривено ко је гласао за избацивање Руса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала