- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Забрањени догађаји на отвореном, рекордне температуре: Топлотни талас захватио Европу /фото/

© AP Photo / Manu FernandezРасхлађивање у фонтани у Мадриду
Расхлађивање у фонтани у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Јавни догађаји на отвореном забрањени су на подручју Француске јер је Европу захватио рекордан топлотни талас. Концерти и велика јавна окупљања су отказани на подручју департмана Гиронде око града Бордоа. Наиме, ових су дана делови Француске достигли су 40 Целзјусових степени, а рекордно високе температуре очекују се у суботу.
Метеоролошке службе у Француској, Шпанији и другим земљама западне Европе предвиђају да ће температура ваздуха данас достићи рекордне вредности за ово доба године, па је изражена забринутост због могућих шумских пожара.
© AP Photo / Manu FernandezВисоке температуре у Мадриду
Високе температуре у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Високе температуре у Мадриду
Аналитичари наводе да ће данашња температура ваздуха бити „врхунац врелог таласа“ што је у складу са упозорењима научника да ће се сличне појаве због климатских промена дешавати и раније него што је уобичајено.
Метеоролози за сутра предвиђају благи пад температуре ваздуха, уз олујно невреме у деловима Француске и остатку Европе, преноси Блиц.
Међутим, француска Метеоролошка служба подсећа да су јуче оборени температурни рекорди за јун у 11 области, а да би данас температура могла достићи и 42 степена Целзијуса.
© AP Photo / Daniel ColeТоплотни талас у Марсеју
Топлотни талас у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Топлотни талас у Марсеју
У Шпанији, која је доживела најтоплији мај од почетка овог века, предвиђа се да ће температуре овог викенда ићи и до 43 степена, објавила је метеоролошка служба Аемет. У Каталонији је било шумских пожара, а боре се и са једним који би могао да обухвати 20.000 хектара површине.
У шпанском региону Сијера де ла Кулебра у шумским пожарима изгорело је скоро 9.000 хектара земљишта, а око 200 људи евакуисано је из својих кућа. Власти истичу да је више од 3.000 људи евакуисано из забавног парка „Пуј де Фу“ у централном делу Шпаније због оближњег шумског пожара.
© AP Photo / Alessandra TarantinoФонтана Треви у Риму по врелом дану
Фонтана Треви у Риму по врелом дану - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Фонтана Треви у Риму по врелом дану
Ситуација у Италији је такође забрињавајућа. Нивои воде су толико ниски у неким областима италијанске реке По да мештани могу да шетају пешчаним коритом реке, а олупине ратних бродова су почеле да израњају на површину.
Што се тиче Велике Британије, очекује се да ће температуре достићи 33 степена на југу Енглеске, док је за Лондон издат трећи ниво упозорења у вези са топлотом.
Али екстремне врућине ове недеље нису ограничене само на Европу. У среду је трећини целокупног америчког становништва саветовано да остане у затвореном простору, такође због рекордних температура. У Индији, Делхи је овог месеца забележио максималну температуру од најмање 42 степена, јавила је индијска метеоролошка служба.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthВрели талас у Лондону
Врели талас у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Врели талас у Лондону
Забрињавајуће климатске промене узрокују пораст глобалних температура, а гасови стаклене баште, попут угљен-диоксида, који се испуштају у Земљину атмосферу у великим количинама, задржавају сунчеву топлоту, изазивајући глобално загревање. То је на крају довело до екстремнијих временских услова, укључујући ове рекордно високе температуре широм света.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
ДРУШТВО
Време данас: Сунчано, на југу могућа краткотрајна киша
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала