- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бајден апеловао на светске произвођаче нафте и гаса да повећају експлоатацију како би снизили цене

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНалазиште нафте у Краснодарском крају Русије
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Америчка администрација позива произвођаче нафте и гаса из целог света, укључујући ОПЕК, да повећају експлоатацију како би снизили рекордне цене горива, изјавила је министарка енергетике САД Џенифер Гренхолм.
„Председник САД Џо Бајден затражио је од свих добављача широм света да повећају производњу. То укључује ОПЕК и наше домаће произвођаче нафте и гаса“, прецизирала је министарка у интервјуу за „Си-Ен-Ен.
Како је додала, следеће седмице планира да се састане са лидерима америчких нафтних и гасних компанија са којима ће разговарати о проблему дефицита прерађивачких капацитета.
Гренхолм је такође подсетила да експерти предвиђају да ће се цена бензина у трећем кварталу снизити са рекордних пет долара, колико износи у овом моменту, на 4,27 долара по галону. Истовремено је напоменула да на те процене могу да утичу неочекивани догађаји у свету.
„На пример, уколико ЕУ донесе одлуку да и она у потпуности забрани руску нафту, то ће створити притисак на цене, у смислу њиховог повећања. Ако се кинеско тржиште отвори (после укидања ограничења) раније него што се очекује, то ће такође повећати потражњу“, оценила је америчка министарка.
Европска унија увела је крајем маја и шести пакет санкција против Русије који предвиђа постепено увођење ембарга на увоз „црног злата“ из Русије. Забрана ће се односити само на испоруке морем, а нафта која се испоручује нафтоводом „Дружба“ не подлеже ограничењима. Шести пакет европских санкција такође предвиђа искључење „Збербанке“, „Россељхозбанке“ и „Московске кредитне банке“ из СВИФТ-а.
Кавер за ИНФОГРАФИКУ   Водеће земље по куповини руске нафте - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Инфографика: Водеће земље по куповини руске нафте
Међународни економски форум у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РУСИЈА
Шеф руског нафтног гиганта: Русија је Нојева барка светске економије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала