- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Људи више не могу да плате рачуне“: Неколико хиљада људи протестује у Молдавији због поскупљења

© Sputnik / Miroslav RotarМолдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Неколико хиљада људи протестује у центру Кишињева због поскупљења у земљи, јавља дописник Спутњика.
На централном тргу у Кишињеву окупило се око 3.000 људи који захтевају оставке и ванредне парламентарне изборе. Незадовољни су због раста цена хране и високих цена енергената. Демонстранти скандирају „Дугорочни избори“, „Доле власт“, „Оставка“, „Доле Маја Санду“.
Протест је организовала опозициона странка „Шор“ чији представници од маја одржавају антивладине скупове у престоници Молдавије и другим насељеним местима. На протест су изашли радници, наставници, лекари, пензионери и други становници земље. Многи су допутовали из других региона.

„Људи више не могу да плате рачуне за гас, струја је поскупела, гориво је постало тако скупо да полудиш, људи више не могу да сипају гориво у аутомобиле“, изјавила је посланица парламента, заменица председника странке „Шор“ Марина Таубер.

Молдавија се крајем пролећа суочила са невиђеним растом цена. Према проценама Државног завода за статистику, просечна годишња инфлација у мају износила је 29,05 одсто. Цене прехрамбених производа порасле су за 32,5 одсто, а осталих за 21,45 одсто. Опозиција је за економску кризу у земљи окривила владу и владајућу странку.
Молдавија - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
СВЕТ
Америка хушка Молдавију против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала