- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макронов штаб после губитка већине шаље сигнале за коалицију, Меланшон поручује - пораз председника

© AP Photo / Jean-Francois BadiasБројање гласова након другог круга парламентарних избора у Француској
Бројање гласова након другог круга парламентарних избора у Француској - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Француска влада ће се, по свој прилици, обратити свим умереним странкама како би се оформила већина у парламенту, након што је коалиција „Заједно“, председника државе Емануела Макрона, изгубила апсолутну већину после данашњег другог круга парламентарних избора.
„У клупама су умерени, на десној страни, на левици. Има умерених социјалиста и има људи на десници који ће, можда, по питању законодавства, бити уз нас“, изјавила је портпаролка француске владе Оливија Грегоар, преноси Ројтерс.
Према првим анкетама објављеним после затварања биралишта у другом кругу парламентарних избора у Француској, коалиција „Заједно“ председника државе Емануела Макрона освојила је 224 посланичка места у парламенту, што је мање од апсолутне већине од 289 мандата, преноси Танјуг.
Уколико се овакве пројекције остваре и по објављивању коначних резултата избора, „Заједно“ више неће бити у могућности да сама гласа о предлозима закона које је усвојила влада, јавља париски „Монд“.
Левичарска коалиција Нупес Жан-Лик Меланшона освојила је 149 мандата у парламенту који броји 577 посланичких места и тако ће постати главни опозициони чинилац француске скупштине.
„Национално окупљање“ Марин Ле Пен остварило је у другом кругу избора историјски резултат са освојених 89 мандата у парламенту, наводи се у првим проценама института Ипсос-Сопра Стериа, преноси лист.

Меланшон поздравио пораз председничке странке

Лидер „Нова народна еколошка и социјална унија“ (Нупес), Жан-Лик Меланшон, поздравио је вечерас након другог круга парламентарних избора у Француској „тотално разбијање председничке странке“.
„Нико нема већину. Француска се изјаснила и мора се рећи недовољно, јер је ниво апстинената и даље превисок, што значи да велики део Француске не зна где да се окрене, тако да су три блока на сличном нивоу“, навео је Меланшон, преноси Фигаро.
Он је додао да још не зна да ли је његова коалиција на првом или другом месту.
„Али, то је неуспех „макроније“, морални неуспех оних који су свима давали лекције. Они су ојачали „Национално окупљање“ Марин Ле Пен“, сматра Меланшон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала