- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На корак од велике буре у Европи: Лондон је само весник немира – два радикална сценарија у игри

© Yui MokПротести у центру Лондона
Протести у центру Лондона - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Протест у Лондону весник је будућих протеста у градовима широм Европе. Елите које воде политику сопствених интереса, доводећи у питање основну егзистенцију грађана, суочиће се са гневом народа. Два су могућа исхода - смена елита или ширење рата.
Поруком „Зауставите рат, а не социјална примања“ Британци окупљени на протесту у Лондону изразили су незадовољство повећањем основних животних трошкова. Они, као и 50.000 чланова синдиката железничких, поморских и транспортних радника који су најавили штрајк, какав није виђен у последњих 30 година, неизвесну будућност тешко могу да компензују објашњењем власти - да је све то Путинова кривица.

Жртвовање народа

Чини се, оцењује политички аналитичар Александар Павић, да после почетне еуфорије ратом у Украјини следи рационализација, која ће у коначном резултату имати оно што је најавио председник Русије на санктпетербуршком економском форуму -ситуација у Европи довешће до експлозије радикализма и смене отуђених елита. Друга опција је, антиципира наш саговорник, ширење рата.
© Yui MokПротест у Лондону због повећања животних трошкова
Протест у Лондону због повећања животних трошкова - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Протест у Лондону због повећања животних трошкова
„Несумњиво да један део народа не само у Великој Британији почиње да схвата да се зарад нечијих геополитичких амбиција жртвује њихов животни стандард. Од тог програма елите не желе да одступе али могу бити натеране на тај корак путем протеста који могу да преплаве Европу“, каже Павић и подсећа да је велико ресетовање, уништавање привреде и прелазак на зелену енергију нешто што се у Давосу одавно спремало.

Немоћни бес

Садашњи политички системи на Западу практично су сломљени, каже Павић, апострофирајући делове Путиновог говора. Партије и партијски програми личе једни на друге и то, објашњава, додатно изазива фрустрацију и немоћни бес међу обичним народом.
© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗграда Европског парламента у Бриселу
Зграда Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Зграда Европског парламента у Бриселу
„То је још један разлог зашто ће доћи до радикализације протеста јер се на хоризонту не види побољашање економске ситуације али ни начин да народ артикулише незадовољство кроз постојеће политичке снаге“.

Анкете документују да нико није луд

О томе колико је просечан Европљанин или Американац спреман да „конзумира“ причу о штедњи као изразу борбе против Русије, Павић каже да све анкете говоре да долази до замора, најпре што се тиче вести које стижу из Украјине.Ту је, каже, и скепса у смислу питања зашто се од њих тражи жртва да се купају хладном, а не топлом водом, да користе дрва за огрев и зашто је све вишеструко скупље него што је било. Американци, показују анкете, имају прецизан став о томе што је америчка централна банка подигла основну каматну стопу за 0,75 процената - што је највеће повећање у скоро три деценије.
© AP Photo / Frank Franklin IIВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Волстрит

„Разне анкете по западним земљама показују да су људи све мање спремни да поверују да је за све крив Путин. У Америци све мање верују да је то Путинова инфлација, како говори Бајден, већ уочавају да је то резултат политике коју спроводе властодржци што у Вашингтону што у Лондону, Бриселу, Берлину или Паризу.“

Западни свет чека бурна јесен

У околностима када постоји незадовољни народ с једне и заробољене институције и политички системи, с друге стране, тешко је, сматра, да неке независне политичке снаге дођу до изражаја како би артикулисале незадовољство или артикулисале тражење нове опције, приступа и нове политике. Западне елите су, сматра, свесне проблема и чињенице да губе поверење, између осталог, и зато што се њиховим масмедијима све мање верује. Управо у тој спознаји, упозорава Павић, лежи највећа опасност.

„Могло би да се деси да у тражењу начина да смире ситуацију, елите оду у другу крајност - да чак ескалирају сукобе, прошире рат или конфликт како би људе задржали у страху и послушности. Дакле, имамо два паралелна процеса - народ који је све незадовољнији и елите које добро знају да је њихова игра све провиднија али не могу да одустану од плана. Зато Европу и западни свет чека бурна јесен“.

Европа се спрема за рат

На питање, да ли у том кључу можемо читати и изјаву начелника Генералштаба британске војске да британски војници морају да се припреме за борбу у Европи, али и одлуку Литваније да обустави транспорт возова за Калињинград, Павић каже да су то прве назнаке покушаја ширења ратних дејстава.
© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKY Украјински војници одмарају се на тенковима током војне вежбе у близини Житомира, 150 километара западно од Кијева.
Украјински војници одмарају се на тенковима током војне вежбе у близини Житомира, 150 километара западно од Кијева.  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Украјински војници одмарају се на тенковима током војне вежбе у близини Житомира, 150 километара западно од Кијева.

„Одлука Литваније да обустави транспорт возова за Калињинград директно је кршење уговора са Русијом и отвара низ озбиљних питања. Проширења рата може да се деси чак и на Блиском истоку, али не искључујем ни дестабилизацију наших простора - БиХ и Косова - што би се западној јавности представило као нови талас агресивних потеза Русије. Западне елите немају план Д. Њима је незамисливо да прихвате руску победу у Украјини“.

Признање руске победе - пораз западних елита

Признање руске победе за западне елите био би пораз од кога оне не би могле да се опораве јер би, примећује Павић, много људи поставило питање зашто је уопште подстакнут тај рат и зашто свет мора да пати због рата који је вештачки изазван.
© AP Photo / Joshua Clark/The Post-CrescentСнег
Снег - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Снег
„У новим околностима од незадовољних грађана Европе и САД се очекује да поверују у то да ето они морају да се саберу, жрвују, купају хладном водом, смање грејање и носе два или три џемпера уместо једнога зато што ће Путин све да их пороби“.
А на свету, закључује Павић, не постоји ни мањак ни енергената ни мањак хране већ само поремећај у снабдевању изазван бруталним западним санкцијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала