- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки медији: Шолц послао Украјини скривену поруку

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц је током посете Кијеву послао скривену поруку Украјини на тему њеног чланства у Европску унију, пише немачки лист „Велт“.

„Док Макрон и Драги говоре о ‘путу’ који је сада започео Кијев, Шолц говори o „путу пуном предуслова“, наводи се у чланку.

Канцелар сматра да је потребно да се Украјина промени, како би је прихватили у Европску унију: да се бори против корупције, изгради функционалну правну државу и либерализује своју економију. Према његовом мишљењу, потребно је и да се ЕУ промени, односно да уведе принцип већине за доношење важних одлука, уместо једногласја које је тренутно актуелно.
Шолц је изјавио да ће само фундаментално реформиран савез имати могућности да се шири. На овај начин немачки канцелар не даје Украјини лажна обећања, закључује се у материјалу.

Раније је Европска комисија званично изјавила да је препоручила да се Украјини и Молдавији додели статус кандидата као симболичан корак на дугом путу ка чланству у Европској унији. Одлуку ће донети лидери ЕУ 23-24. јуна.
Последња земља која је примљена у ЕУ је Хрватска 2013. године. Процес разматрања захтева за чланство је трајао десет година. Албанија је добила статус кандидата 2014. године, док је Турска тај статус добила још 1999. године, али ни једна од ових земаља још увек није постала чланица Европске уније.
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СВЕТ
Руски сенатор: Статус кандидата за ЕУ за Украјину и Молдавију је пи-ар ефекат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала