- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блокада Калињинграда: Пет важних чињеница

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Литванија је блокирала железнички превоз појединих врста руске робе у регион Калињинграда. Власти у Виљнусу тврде да се ради о роби која подлеже санкцијама ЕУ у вези са кризом у Украјини, па због тога не може да пролази кроз територију ЕУ, чак и када иде из једног дела Русије у други.

1. Зашто је то важно

Регион Калињинграда је руска најзападнија ексклава (територија која је са свих страна окружена другим државама), смештена између Пољске и Литваније дуж балтичке обале. Њена позиција у срцу Европе омогућава лакши транспорт руске робе у било који део блока. Као ексклава, територија која припада Русији, али је географски одвојена од матичне земље, према међународном праву има гарантован потпуни приступ копненом делу своје државе. Због тога поједини аналитичари сматрају да је потез Литваније да блокира приступ Русији својој територији, до неке мере може да се сматра као „casus belli“, односно разлог за објаву рата, пише РТ.

2. Зашто је Литванија блокирала транспорт

Према наводима литванских званичника, одлуку су донели пошто су добили одобрење Европске комисије. Европска унија увела је низ санкција против Русије због специјалне војне операције у Украјини. ЕУ је, између осталог, забранила увоз и промет бројних врста руске робе у Унију. Потез Виљнуса наводно је спровођење ових забрана.

3. Да ли је блокиран транзит свих врста робе

Блокиран је само пролаз за робу која подлеже санкцијама ЕУ. У њу спада сирова нафта и нафтни деривати, угаљ, метали, грађевински материјал, напредна технологија, производи од стакла, неке врсте хране и ђубрива, алкохол...
Према наводима гувернера Калињинграда Антона Алиханова, забрана значи да би чак 50 одсто све робе намењене Калињинграду могло да буде блокирано.

4. Може ли блокада да доведе до несташица у Калињинграду

Не нужно, пошто је пролаз преко Балтичког мора и даље отворен за Русију. Према наводима челника Калињинграда, као и шефовима већине трговинских ланаца, регион има велике залихе хране и потрепштина и неће патити због застоја у испоруци у наредних три до шест месеци. Значајан део производње меса, млека и рибе је стациониран у самом региону, а челница главне луке у Калињинграду Елена Зајцева рекла је да та област чак извози кукуруз, пшеницу и уљану репицу последњих година.

5. Има ли претње за туризам и путовања

За сада нема. Путнички возови из матичног дела Русије до Калињинграда кроз Литванију заустављени су још у априлу, а четири главне руске авио-компаније одржавају летове Москва-Калињинград. Саобраћају и морски трајекти, док руски званичници наводе како раде на увођењу путничких морских рута кроз Балтик, пише РТ.
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Русија дала Литванији ултиматум због транспортне блокаде Калињинграда
Руски град Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Литванија о ограничењу транзита робе у Калињинград: Само имплементирамо санкције ЕУ
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: ЕУ мора да укине блокаду Калињинграда или ће Русији бити „одрешене руке“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала