- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Десетине хиљада људи на улицама, штрајк паралисао Брисел /видео, фото/

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertНационални штрак у Бриселу због раста трошкова живота
Национални штрак у Бриселу због раста трошкова живота - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Више десетина хиљада белгијских радника марширало је кроз Брисел захтевајући од Владе да реши проблем нагло растућих трошкова живота. Демонстранти су носили заставе и транспаренте "Више поштовања, веће плате" и "Укинути акцизе".
Неки од демонстраната у Бриселу захтевали су од Владе да учини више како би смањила трошкове живота, док су други тражили и да послодавци побољшају плате и услове рада.
Синдикати кажу да је у протесту учествовало око 80.000 грађана, док полиција наводи да их је било 70.000.
Због „националног штрајка“, бриселски аеродром је отказао 232 лета, а у великој мери блокиран је и јавни превоз у Бриселу.
Многе школе нису отвориле врата за ученике, а у штрајку су и градске службе и службе обезбеђења.
У наредним данима очекује се да се штрајкови радника наставе широм земље, а од 23. до 26. јуна најављен је штрајк кабинског особља „Брисел ерлајнса“, што ће се даље одразити на проблеме у авионском саобраћају.
У Белгији је стопа инфлације у мају достигла 8,97 процената, што је највиши ниво од 1982. године, а што је резултирало огромним смањењем куповне моћи грађана.
Власти наводе да је Белгија једна од ретких земаља у Европској унији у којој су плате индексиране према инфлацији и аутоматски се прилагођавају растућим трошковима живота, као и да се очекује се да ће плате и накнаде у Белгији ове године у просеку порасти за шест процената, што је брже него у суседним земљама, преноси РТС.
ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2015
Штрајк радника јавног превоза, поштара и учитеља у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала