- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик, Милановић и Орбан траже да БиХ добије статус кандидата за ЕУ

CC0 / Pexels / Заставе БиХ
Заставе БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, хрватски председник Зоран Милановић и мађарски премијер Виктор Орбан заложили су се да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ.
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је неприхватљиво и необјашњиво да Брисел не примећује консензус који је постигнут унутар БиХ у вези европског пута и апеловао да се земљи помогне да добије кандидатски статус, а не да се „разваљује“ једини консензус који постоји.

Додик: Ми смо имали сукоб пре више од 20 година

„Знамо савршено добро да Украјина није имала никакав поступак приближавања ЕУ. Уколико то тако буде, то би била лоша порука. Био бих захвалан европским званичницима када би сутра, односно, ових дана дали кандидатски статус БиХ“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Додик наводи да би у случају да БиХ добије кандидатски статус то значило нову брзину којом би могла земља да се креће и била би то нова реалност и то би јој дало шансу.
„Овако ако нас избаце из овог тренутка, тиме би допринели даљој дестабилизацији БиХ. И ми који радимо овде поставићемо питање смисла да се уопште бавимо тим питањем. Ако је критеријум био број погинулих – па више је погинуло у БиХ. Зашто је изостављају везано за кандидатски статус“, упитао је Додик.
Како Додик истиче, ово је очигледан утисак, иако су таква поређења потпуно непотребна и неумесна.
„Ако Украјини дају кандидатски статус само зато што је у сукобу и ако је то мера, па ми смо то имали пре више од 20 година“, рекао је Додик.
Када је реч о позивима Словеније за убрзани приступ БиХ ЕУ, Додик је навео да је таквих иницијатива било раније од бившег словеначког председника Борута Пахора који је имао важну улогу у томе.
„Ми смо захвални. Нисам упознат у детаље, али у сваком случају свако ко допринесе да се БиХ стави на дневни ред и да кандидатски статус, бићемо захвални без обзира да ли долази из Словеније, Италије, Хрватске, Француске. Имајући у виду да је (француски председник Емануел) Макрон синоћ изгубио парламентарну већину њему је до БиХ као до лањског снега. У таквом времену живимо“, рекао је Додик.

Милановић: Ако БиХ не добије статус кандидата, онда је не видимо као државу

Хрватски председник Зоран Милановић поновио је данас да БиХ треба дати статус кандидата за ЕУ, као и Украјини, која је, према његовом мишљењу, у много тежем положају од БиХ. Како је оценио Милановић, другачији поступак би „наликовао садизму“, преноси Хина.
© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPХрватски председник Зоран Милановић
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Хрватски председник Зоран Милановић
„Ја сам за то да се целој БиХ, не само Хрватима у БиХ, да тај сигнал да су добродошли, јер ће бити јако тешко објаснити, да не кажем немогуће објаснити како то да Украјина и Молдавија могу бити кандидати у тешком стању у којем се налазе, много тежем него БиХ, а БиХ не може“, поручио је Милановић.
Хрватски председник је оценио да Европска комисија није донела одлуку о кандидатури Украјине и Молдавије на сопствену иницијативу.
„Комисија у таквим стварима није аутономна, то је техничко бирократско тело и неко други - (француски председник Емануел) Макрон, (немачки канцелар Олаф) Шолц, било ко, одлучио је или су се ускладили да се наступи на такав један отворен, пријатељски начин према Украјини и Молдавији“, поручио је Милановић.
Он је указао да Хрватска не може никако да допусти да се из тог круга изостави БиХ као кандидат.
„Ако им сада не дамо статус кандидата, онда их практично не перципирамо као државу“, казао је хрватски председник. Додао је да очекује од хрватске владе и премијера да се заузму за то питање.

Орбан: Статус кандидата дати БиХ и Грузији

Мађарски премијер Виктор Орбан залаже се да се статус кандидата за чланство у Европској унији додели неколико европских држава, изјавио је данас његов секретар за штампу Берталан Хаваси.
© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан
Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Виктор Орбан
Орбан је то изјавио на видео-конференцији којој је данас присуствовао у оквиру припрема за дводневни самит Европске уније који ће бити одржан у четвртак и петак, пренео је МТИ.
На састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом и премијерима Белгије, Бугарске, Естоније, Луксембурга и Малте, Орбан се сложио са предлогом ЕУ да се Украјини и Молдавији додели статус кандидата, рекао је Хаваси.
Истовремено, Орбан и неколико других шефова држава позвали су да се исти статус да Грузији и Босни и Херцеговини, рекао је он, преноси Танјуг.

Словенија предложила да БиХ добије статус кандидата

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон предложила је данас на састанку Савета ЕУ за спољна питања да се БиХ хитно додели статус кандидата за чланство у ЕУ, саопштило је ресорно словеначко министарство.
У објави на Твитер налогу Министарства се наводи да би кандидатски статус БиХ био јасан сигнал Западном Балкану да је будућност региона у ЕУ.
„Ако не сада, усред геополитичког метежа у Европи, онда када“, наводи се у објави на Твитеру.
Додаје се да Словенија подржава и отварање преговора о приступању са Северном Македонијом, као и либерализацију визног режима за тзв. Косово.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала