- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Укључивање снага ОДКБ у специјалну операцију у Украјини није разматрано

© Sputnik / Виталий БелоусовМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Укључивање снага Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) у специјалну војну операцију у Украјини није разматрано, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и навео да ова Организација има велики значај.

„ОДКБ је недавно демонстрирала своју ефикасност, оперативност и неопходност и њен развој је један од наших приоритета у области спољне политике“, нагласио је Песков.

Портпарол Кремља сматра да је преурањено говорити о томе да ли би бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел могла да буде посредник у преговорима Москве и Кијева, јер је напустила функцију и не намерава да се враћа у политику.
„Не могу да одговорим на питање колико би госпођа Меркел могла да одигра такву улогу. У перспективи, имајући у виду то да није на функцији и да смо чули њене изјаве о томе да не намерава да се враћа политичкој делатности, видећемо шта ће бити“, рекао је Песков.
Западни медији су раније пренели да Ангела Меркел не искључује могућност да посредује у мировним преговорима Русије и Украјине.
Песков је, такође, рекао да саопштења Кијева о плановима да се преговори с Москвом обнове у августу представљају слаткоречиву демонстрацију преговарачког процеса „на украјински начин“.
„Одавно нам је позната та украјинска стилистика, она ништа добро није донела“, оценио је Песков.
Коментарисао је и проблем са испорукама гаса и навео да Европљани не дају Русији ремонтоване турбине за испоруку гаса: "То је криза коју је створио човек, Русија има гас и он је спреман за испоруку".
„Русија остаје поуздан испоручилац гаса. Са технолошке тачке гледишта механичка инфраструктура гасовода страда због санкција које је увела Европска унија. Знате да турбине морају да се ремонтују, неке турбине не могу да се врате, односно њих Европљани не враћају. Управо је то разлог проблема око пумпања гаса. Односно, човек је направио кризу, она је створена рукама Европске уније“, нагласио је Песков.
Агенција Блумберг је раније пренела да кључна опрема за функционисање гасовода „Северни ток“ не може да се врати након техничког сервисирања из Канаде због санкција Русији, а да испоруке гаса у Немачку могу бити ограничене на одређено време.
Немачки концерн „Сименс“ је, такође, потврдио да не може да достави гасну турбину за „Северни ток“ после ремонта у Канади због санкција Русији, те да компанија тражи решење за проблема.

Специјална војна операција у Украјини

Председник земље Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Путин је изјавио да је циљ операције „заштита људи који су осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
РУСИЈА
Кремљ: Надамо се да ће западни лидери подстаћи Зеленског да сагледа реално стање ствари
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала