- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови шеф дипломатије Руске цркве: Покушавају да нам наметну нови црквени поредак

© Sputnik / Sergei Pyatakov / Уђи у базу фотографијаВ храме Христа Спасителя в Москве перед началом праздничного пасхального богослужения
В храме Христа Спасителя в Москве перед началом праздничного пасхального богослужения - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Шеф Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве, митрополит волоколамски Антоније (Севрјук) на првом састанку са службеницима Одељења изјавио је да тренутно влада тешка ситуација у области међуправославних односа, пише „моспат.ру“.

„Црквено јединство је озбиљно угрожено, покушавају да нам наметну нови поредак постојања цркве, рушећи претходни по коме је црква живела вековима. Покушавају да нам наметну еклисиологију која је туђа православљу. Данас живимо у веома тешким геополитичким условима који нас, можда, не дотичу директно, али пошто је црква саставни део друштва, наравно да се они тичу и нас на овај или онај начин“, истиче митрополит Антоније.

Говорећи о предстојећем раду на месту шефа Одељења за спољне црквене везе РПЦ на коме је заменио митрополита волоколамског Илариона, митрополит Антоније истиче да се циљеви и задаци који стоје пред Одељењем нису мењали од оснивања те синодалне институције.
„Све чиме се Одељење бавило је јачање веза између помесних цркава, успостављање међусобно корисног дијалога са другим хришћанским конфесијама и представницима других религија, сарадња са представницима власти и јавним организацијама (како у нашој земљи, тако и у другим државама где је представљена РПЦ), помагање нашим сународницима који су данас расути по целој планети – све ће то наравно, као и пре, бити на нашем дневном реду“, поручио је митрополит.
По његовим речима, црква је током дуге историје „стекла колосално искуство и увек се носила са претњама које су долазиле како споља, тако и изнутра“.
„Одељење за спољне црквене везе брани интересе РПЦ и канонски поредак“, поручио је митрополит Антоније.
Подсетимо, Свети синод Руске православне цркве разрешио је недавно митрополита волоколамског Илариона дужности председника Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве. Митрополит Иларион предводио је Одељење за спољне црквене везе 13 година, од избора патријарха Кирила на место патријарха.
Овом синодском катедром од сада ће руководити митрополит корсунски Антоније. Митрополит Антоније, као и његов претходник на месту начелника Одељења за спољне црквене везе, носиће титулу „волоколамски“ и по традицији постати један од сталних чланова Светог Синода Руске Православне Цркве.
Председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион (Алфејев) - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Митрополит Иларион разрешен дужности шефа Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала