- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пала влада у Израелу, пети избори за три и по године

© AP Photo / Maya AlleruzzoНафтали Бенет и Јаир Лапид
Нафтали Бенет и Јаир Лапид - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Израелски премијер Нафтали Бенет и министар спољних послова Јаир Лапид сложили су се да распусте парламент, што ће довести до нових избора, а Лапид ће у међувремену преузети место премијера, објавиле су вође владајуће коалиције.
Нови избори у Израелу биће пето гласање у три и по године, наводе израелски медији и додају да ће избори вероватно бити одржани 25. октобра.
Бенет је на заједничкој конференцији за штампу са Лапидом у Кнесету рекао да његов потез да иницира нове изборе није био лак, али је исправан. Додао је како је покушао све да одржи владајућу коалицију што дуже.
Лапид је похвалио Бенета, рекавши да је „ставио земљу испред личних интереса“, додајући да је он „лидер од виталног значаја за Израел“ који ће имати места у вођству државе у наредних много година..
Ројтерс подсећа да су Лапид и Бенет у јуну 2021. године формирали неочекивану коалицију након две године политичког застоја, окончавајући рекордну владавину бившег премијера Бенјамина Нетанијахуа.
Влада десничарских, либералних и муслиманских арапских партија била јекрхка од самог почетка са танком парламентарном већином, док је у владајућој коалицији било подела по главним политичким питањима, као што су израелско-палестински сукоб, државна и верска питања, наводи британска агенција.
Коалиција од осам групација је, како додаје Ројтерс, почела да се распада када је неколицина чланова престала да пружа подршку парламентарној већини, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала