- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Кијев припрема нову провокацију у Харкову уз учешће западних медија

© AP Photo / Rodrigo AbdУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Кијев организује провокације у Харковској области – у стамбеним насељима распоређена је артиљеријска батерија која повремено гађа стамбена насеља Харкова, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
„Према доступним поузданим информацијама, кијевски режим организовао је нову провокацију у Харковској области против локалног становништва с циљем да се руске јединице касније оптуже за наводне неселективне ударе на цивиле, а такође да се створе услови за њихово исељење из станова и опремање положаја у празним просторијама“, рекао је Мизинцев.
По налогу власти из Кијева планирано је да се ангажују украјински и страни новинари како би припремили лажне фотографије и снимке о томе да наводно „Руси наводно убијају цивиле у граду“, што ће масовно објавити западне новинске агенције, рекао је Мизинцев.

Положаји у школама и обдаништима

Такође је саопштио да су украјински војници опремили упоришта и складишта муниције у три школе и једном обданишту у Лисичанску у ЛНР, док су у стамбеним зградама опремљени положаји и распоређени снајперисти. На територији око зграда распоређени су оклопна техника, артиљерија и вишецевни бацачи ракета. Локално становништво намерно није евакуисано.
По речима Мизинцева, у другом граду у ЛНР – Привољу, у обданишту су екстремисти распоредили снајперисте, тешку технику и вишецевне ракетне бацаче, док у просторијама на силу држе становнике околних кућа.
Поред тога, на територији две школе у Запорожју и у једном обданишту налазе се јединице украјинских оружаних формација, распоређено је тешко наоружање и техника.
Такође, у густо насељеним подручјима Краматорска у ДНР милитанти територијалне одбране Украјине опремили су упоришта и складишта муниције у пет образовних установа. На околној територији распоређени су артиљерија, вишецевни ракетни бацачи, док локалне становнике држе у просторијама зграда под изговором осигуравања њихове безбедности.
Мизинцев наглашава да милитанти циљано гађају насељена места у ДНР и положаје руских Оружаних снага како би изазвали узвратну ватру. Знају да жртве таквих злочиначких акција могу да буду цивили, али планирају да по утврђеном сценарију окриве Русију и републике Донбаса за уништавање објеката цивилне инфраструктуре.
„Ове чињенице још једном показују да украјинске власти у потпуности занемарују норме међународног права. То се дешава из прећутну сагласност земаља такозваног цивилизованог Запада које настављају да затварају очи на бројне ратне злочине кијевског режима“, констатује Мизинцев.
Војник поред застава Украјине и САД током вежби Rapid Trident - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Песков објаснио шта ће бити са заробљеним америчким плаћеницима у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала