- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: ЕУ мора да укине блокаду Калињинграда или ће Русији бити „одрешене руке“

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
У случају да Европска унија не поправи ситуацију са транспортном блокадом Калињинграда, оспориће документе о чланству Литваније у ЕУ и у том случају ће Москва имати „одрешене руке“ за решавање проблема на начин који сама изабере, изјавио је шеф Комисије за заштиту националног суверенитета Савета федерације Русије Андреј Климов.

„Ако Европска унија одмах не исправи дрску лудорију Вилњуса, сама ће за нас оспорити легитимитет свих докумената о чланству Литваније у ЕУ и дати нам одрешене руке за решавање литванског проблема калињинградског транзита на начин који ми изаберемо“, написао је политичар на Телеграму.

Он је истакао да је на 20. годишњицу „Заједничке изјаве о транзиту између Калињинградске области и остатка територији Русије“, између Русије и Европске уније, Литванија одлучила да заустави скоро 50 одсто терета који се железницом превози преко њене територије у калињинградском правцу.
„Виљнус је на тај начин себи померио столицу на којој је седео свих ових година као земља чланица ЕУ“, написао је руски сенатор.
Литванска транспортна блокада Калињинграда се може проценити као директна НАТО агресија против Русије преко земље чланице Алијансе, што приморава Москву да прибегне одговарајућој самоодбрани, изјавио је Климов.
Портпарол Владе Калињинградсе области Дмитриј Лисков је рекао да ће се терет који се налази на списку санкција и који је забрањен да се транспортују преко Литваније испоручивати морским путем.
Раније је губернатор Калињинградске области Антон Алиханов изјавио да Русија разматра одговор на одлуку Литавније да значајно смањи железнички транзит терета у ту област из других региона Русије, као и да је одлука незаконита и може имати далекосежне последице по Европску унију.
Руски град Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РУСИЈА
Литванија покушава да економски угуши Калињинград
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала