- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији око 7.000 избеглица

© Tanjug / Зоран ЖестићИзбеглице у Кањижи
Избеглице у Кањижи - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Поводом, Светског дана избеглица, 20. јуна, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да у прихватним центрима широм Србије борави око 4.900 избеглица, док их у земљи има око 7.000, што је за 55 одсто више у односу на прошлу годину.
Он је оценио и да је то повећање директна последица сукоба у Украјини.
Цуцић за Тањуг каже да је приметан тренд раста броја избеглица који долазе у Србију у односу на претходну годину.
Када је реч о избеглицама из Украјине, Цуцић истиче да се око 2.000 њих обратило Комесаријату за помоћ, од око 9.000 којима је одобрен привремени или трајни боравак у Србији.
"Први озбиљан пресек избеглица из Украјине који буду одлучили да преко зиме остану у Србији биће у септембру, када будемо имали податке о томе колико деце је уписано у школе", казао је Цуцић.
Он је навео да је у овом тренутку незахвално говорити о даљим намерама избеглица из Украјине, да ли ће остати у нашој земљи или ће отићи даље и додао да међу њима највише има мајки, старијих жена и деце школског узраста.
На питање на који начин Србија пружа помоћ и подршку избеглицама, Цуцић наводи да се наша земља понаша у складу са привременом заштитном директивом ЕУ, која мигрантима обезбеђује многа права.
"Том директивом се обезбеђују сва права, боравак који је дужи од боравка који би имали као туриста, права у образовању, здрављу, социјалној заштити, као и право на запошљавање", казао је Цуцић.
Цуцић указује да је више од 100 милиона људи у миграцији истичући да би пажња требало да се посвети и другим људима који су избегли, а не само да, како је рекао, највећи фокус буде на избеглицама из Украјине.
"Велики је фокус на Украјину и треба да буде такав, али треба видети и шта се дешава са осталима. Наше интерно расељење је почело 1998,1999. године.То је једна од продужених расељеничких ситуација у свету, а у Европи сигурно прва", казао је Цуцић.
Истиче да је проблем што немају све избеглице једнак третман, те да се не говори довољно о избеглицама у Либану или Турској, а који се, како је рекао, налазе у тешкој ситуацији.
На питање у ком броју и даље долазе мигранти са Блиског истока, Азије и Африке, Цуцић каже да је прошле године у прихватним центрима евидентирано њих 68.000, а да их је сада за 50 одсто више у нашој земљи.
"Фебруар је био окидач. Месец дана после конфликта у Украјини разна нека друга жаришта су се активирала, ми до сада имамо преко 50 одсто више", казао је Цуцић.
Како је рекао, према извештају Европске агенције за граничну и обласку стражу (Фронтекс) у последњих пет месеци више од 40.000 људи прошло је балканском рутом и оценио да ће ове године кроз нашу земљу проћи више од 100.000 људи.
"Имамо и могућности и капацитета и ми ћемо се носити са тим", наводи Цуцић.
У последње време нашим људима који су 90-их избегли из Хрватске и БиХ уручени су кључеви станова кроз програм стамбеног збрињавања, а Цуцић подсећа да је тим програмом обухваћено 7.500 људи, а да је држава збринула више од 25.000 породица.
Комесаријат два пута годишње ради пресек стања потреба избеглица и према њиховом последњем извештају више од 10.000 породица још чека на решавање стамбеног питања, навео је Цуцић.
"Још четири или пет година неће моћи да се реши то питање. Надам се да је влада опредељена да се ти људи подрже", казао је Цуцић.
Он је навео и да је приоритет решавање питања интерно расељених људи са наших простора, наводећи да бомбардовање кроз које је прошао наш народ није ништа мање суровије од осталих криза.
"Волео бих да видим педесети део интересовања да се реши проблем интерног расељења и кризе која траје 23 године, да се реши бар педесетим делом на начин на који се обећава решење новије кризе", казао је Цуцић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала