- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Деда Ђорђе добио наследника: Ко је нови чувар Зејтинлика

© Sputnik / Fani CharisiВојно гробље Зејтинлик
Војно гробље Зејтинлик - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Нови чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну је Крстимир Цопас — по оцу Грк, а по мајци Србин. Он ће поред досадашњег чувара, омиљеног, легендарног и у нашем народу веома поштованог деде Ђорђа Михаиловића (94), а са супругом Олгом Тасић убудуће бринути о гробовима наших предака.
Њих троје биће запослени на пословима чувања и редовног одржавања војничког гробља у Солуну.
Одржаваће писмене и друге ознаке на њима, неговати и обнављати засаде и цвеће, одржавати цвеће и водити посетиоце, наводе у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, пренеле су „Новости“.
Крстимир Цопас већ 30 година живи у Солуну, имао је грађевинску фирму преко које је сарађивао са нашим конзулатом и стекао поверење, па је тако и добио посао.
На Зејтинлику се налази готово 21.000 гробова, што га чини највећим гробљем на Балкану и једним од највећих у Европи. Ту је у спомен-костурници 5.580 посмртних остатака српских војника, а још 1.448 наших ратника сахрањено је у десет парцела на гробљу, у две заједничке гробнице 78 непознатих бораца и 217 непознатих српских заробљеника пренетих из Цариграда.
Иначе, више од пола века деда Ђорђе чува гробове ратника из славног времена погинулих за отаџбину приликом пробоја Солунског фронта, одлучујуће битке у Првом светском рату. Зна имена свакога од њих и чува их од заборава. Дочекује и прати потомке Солунаца, рецитује стихове Војислава Илића Млађег и срдачно дели савете младим нараштајима.
Чувар српског гробља на Зејтинлику Ђорђе Михаиловић. - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Ђорђу Михаиловићу, чувару Зејтинлика, уручен српски пасош /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала