- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик најавио велики пројекат са Русијом: Српска гради две електране на гас

© AFP 2023 / GEORGE FREYЕлектрана, илустрација
Електрана, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће се у Републици Српској градити две електране на гас, инсталисане снаге по 600 мегавата, што ће обезбедити енергетску стабилност Српске у наредних 50 година.
Додик је рекао за АТВ да ће се електране градити у Бањалуци, негде на простору где је данас фирма "Инцел", као и у близини Приједора, што је веома захтевна инвестиција од преко милијарду и по евра.
Он је рекао да на том плану треба решити много ствари, али да је Српска одлучна да одради тај посао, преноси РТРС.
„То је зелена енергија, то су обновљиви извори, то не загађује и даје енергетску сигурност овом нашем крају“, изјавио је Додик.
Он је открио да је реч о заједничком пројекту Српске и Русије у коме ће Српска бити мањински партнер уз обавезу да проведе процедуре, док су Руси задужени да све финансирају.
„Предуслов за овај пројекат је гасовод од Бијељине до Бањалуке и Приједора“, рекао је Додик.
Он је истакао да на том плану у Сарајеву већ неколико година постоји застој у погледу добијања дозволе да се из Србије пређе у Српску, преко граничне линије.
„У Сарајеву то намерно опструишу“, додаје Додик.
Он каже да би препреке на путу гасификације, између Федерације и Републике Српске, требало да отклони разговор премијера Српске Радована Вишковића и ФБиХ Фадила Новалића.
Вишковић је раније данас рекао да ће Српска дати сагласност ФБиХ по питању западне гасне конекције из смјера Хрватске преко Посушја у БиХ, уколико тај ентитет да сагласност за источну конекцију, односно да се у околини Бијељине или Павловића моста изврши конекција или прелаз руског гаса преко Дрине из Србије.
Раније је потписан споразум компанија "Србија гас" из Новог Сада и "Гас- рес" из Бањалуке о заједничкој изградњи гасовода од Инђије преко Бијељине - Бањалуке - Приједора до Новог Града. Планирано је да приступна интерконекција буде Ново Село код Бијељине.
Гасовод ће бити дугачак 325 километара, а оквирно процијењена вриједност пројекта је око 125 милиона евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала