- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Канада најавила ракетни план вредан више милијарди долара

© AP Photo / Chief Petty Officer Brandon Raile/U.S. Air ForceРадар у Ваздухопловној станици Ириксон на Аљасци
Радар у Ваздухопловној станици Ириксон на Аљасци - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Канада је обећала да ће помоћи САД да унапреде северноамеричке ракетне системе и обавезала да ће у наредних шест година уложити најмање 3,8 милијарди долара у модернизацију заједничког америчко-канадског система за рано упозоравање, познатог као Команда за ваздушно-космичку одбрану Северне Америке (НОРАД), објавила је министарка одбране Анита Ананд
„Док аутократије попут Русије прете међународном поретку заснованом на правилима који нас је штитио деценијама, како се наша клима мења и док наши конкуренти развијају нове технологије као што су хиперсонично оружје и напредне крстареће ракете, постоји хитна потреба за модернизацијом канадских НОРАД способности“, рекла је Ананд за Си-Би-Си.
Почетна инвестиција од 3,8 милијарди долара (4,9 милијарди канадских долара) само је први део још амбициознијег плана да се потроши до 31 милијарде долара (40 милијарди канадских долара) у наредне две деценије, рекла је Ананд.
Иако није изнела детаље, навела је неколико области на које ће се иницијатива фокусирати, укључујући радарски систем Арктика изнад хоризонта, пројекат надзора свемира и нови систем под називом „Кросбоу“ („Самострел“) са сензорима раног упозорења распоређеним широм земље, преноси РТ.
Говорећи у ваздухопловној бази у Трентону у Онтарију, Ананд је више пута указала на руску војну операцију у Украјини као на разлог зашто је Отава одлучила да намени милијарде за унапређење застарелог система упозорења на ракете.
„НОРАД се стално прилагођавао и еволуирао као одговор на нове претње. Данас окрећемо још једну страницу и почињемо следеће поглавље НОРАД-а“, рекла је Ананд.
Она је истакла и да ће сви постојећи системи остати активни док се не спроведу очекиване надоградње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала