- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кинески експерт: Русија има два главна адута против санкција Запада

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Богатство енергетским ресурсима и прехрамбеним производима су главни адути Русије који јој омогућавају да се бори са западним санкцијама, изјавио је за портал „Гуанча“ кинески експерт Сју Полин са Института Русије, Источне Европе и Централне Азије при Кинеској академији друштвених наука.
Он је навео да се Москва успешно бори са антируским санкцијама и да са општим показатељима економије земље нема никаквих проблема.
Експерт је појаснио да у то време када су цене гаса у Европи значајно порасле, Русија је могла да повећа испоруке гаса у Европску унију за 30 одсто, чак и у условима санкција.
У Москви постоје и велике могућности за извоз жита, додао је Полин.
„Владимир Путин је рекао да ће земља ове године моћи да извезе 50 милиона тона пшенице, што одговара нивоу из претходних година. То такође показује да се Русија као и раније веома одговорно односи према својим обавезама“, рекао је експерт.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције.
Европска унија увела је крајем маја и шести пакет санкција против Русије који предвиђа постепено увођење ембарга на увоз „црног злата“ из Русије. Забрана ће се односити само на испоруке морем, а нафта која се испоручује нафтоводом „Дружба“ не подлеже ограничењима. Шести пакет европских санкција такође предвиђа искључење „Збербанке“, „Россељхозбанке“ и „Московске кредитне банке“ из СВИФТ-а.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Кључ за поништавање западних санкција: Русија и Кина повећавају робну размену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала