- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Оштар протест амбасадору ЕУ због Калињинграда; Амбасадор: Нема говора о блокади

© AP Photo / Alastair GrantЗастава Европске уније
Застава Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Министарство иностраних послова Русије уручило је оштар протест амбасадору ЕУ у Русији Маркусу Едереру због тога што је антирускима санкцијама Уније обухваћен и транзит робе у Калињинград. Амбасадор, који је био позван на разговор у Министарство, тврди да нема говора о блокади Калињинграда.
У саопштењу руског Министарства се наводи да је амбасадору указано на недопустивост таквих акција којима се крше одговарајуће правне и политичке обавезе ЕУ и које воде ка ескалацији напетости.
Такође је наглашено да је неопходно обновити транзит или ће уследити узвратне мере.
Амбасадор ЕУ у Русији је рекао да Литванија не предузима једностране санкције против Русије, већ реализује санкције Европске уније. Едерер је на састанку у Министарству иностраних послова Русије замолио да се не заоштрава ситуација и да се питање транзита у Калињинград реши мирним путем.

„Разговарао сам са замеником министра иностраних послова Русије Александром Грушком и током разговора смо разменили мишљења на тему транзита у Калињинградску област преко Литваније. Пренео сам јасан став ЕУ да није реч о забрани транзита, нити о блокади, као и да се транзит робе која не подлеже санкцијама одвија неометано“, рекао је он.

Раније је Литванска железница обавестила Калињинградску железницу да ће 18. јуна прекинути транспорт робе која потпада под санкције ЕУ. Губернатор Калињинградске области Антон Алиханов изјавио да Русија разматра одговор на одлуку Литавније да значајно смањи железнички транзит терета у ту област из других региона Русије, као и да је одлука незаконита и може имати далекосежне последице по Европску унију.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је рекла да Литванија, забраном транзита робе железницом у Калињинградску област, показује агресивно понашање.
Литванија - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
РУСИЈА
Литванија: Нисмо заинтересовани за ескалацију око Калињинграда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала