- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Украјина је могла да постане платформа за биолошко и нуклеарно оружје

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Украјина је под контролом САД пумпана наоружањем, а могла је да постане и платформа за стварање биолошког и нуклеарног оружја, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев током саветовања о питањима националне безбедности на северо-западу Русије, које је одржано у Калињинграду.
Према његовим речима, од 2014. године САД су практично успоставиле контролу над том земљом и руководиле политиком кијевских власти.
Украјина је пумпана наоружањем, на њеној територији су редовно одржаване војне вежбе НАТО-а, појачано су се учвршћивале позиције неонацистичких снага, развијало се русофобно националистичко расположење, навео је Патрушев.
„Доњецка и Луганска Народна Репубика, које нису сагласне с политиком кијевског режима, биле су стална мета украјинских пројектила. И не само то, појавила се реална опасност од тога да се у Украјини развије нуклеарног и биолошко оружје“, рекао је Патрушев.
Он је упозорио на то да земље Запада на челу са САД снабдевају националистичке батаљоне у Украјини обавештајним подацима и нагласио да су Вашингтон и његови савезници циљано заоштравали ситуацију у Украјини, због чега је Русија била принуђена да покрене специјалну војну операцију како би заштитила људе од геноцида неонациста и осигурала неутрални статус Украјине.
„Страхујући од пропасти украјинских националиста, земље колективног Запада на челу са САД су организовале испоруке наоружања и војне технике, обезбедили прилив војних саветника и стручњака у Украјину, а националистичким батаљонима и сада дају обавештајне податке. А поврх свега своја дејства правдају нечувеним и гнусним информационим ратом против Русије“, закључио је Патрушев.

Борба против Москве – главни мотив Вашингтона

Секретар Савета безбедности Русије је истакао да је борба против Москве постала основни мотив који одређује дејства Вашингтона и његових савезника и предложио да се размотри ток реализације Основа државне пограничне политике Русије у регионима Северозападног федералног округа.
„Актуелност ове теме је условљена тиме што се у вези с уоченим јачањем војног и обавештајног присуства НАТО-а у близини руских граница у северозападном правцу формирају претње националној безбедности у пограничним подручјима Русије. Може се рећи да је супротстављање Русији постало основни фактор који утврђује политику САД и њихових савезника“, констатовао је Патрушев.
Он је, такође, подсетио да Запад већ годинама не узима у обзир предлоге Русије за решавање кључних питања, као што су неширење НАТО-а на исток и неразмештање војне инфраструктуре Северноатлантске алијансе у близини руских граница.
Патрушев је указао на то да је Вашингтон одлучио да с Москвом не води конструктивни дијалог о стратешкој стабилности, него да инвестира у војно-политички сукоб, у којем посебну улогу има Кијев.
Секретар Савета безбедности Русије је скренуо пажњу на то да су САД и њихови савезници циљано разарали архитектуру међународне безбедности, иступајући из споразума о противракетној одбрани, о ракетама средњег и малог домета, о отвореном небу, као и да су одбијене руске иницијативе да се закључи Споразум о европској безбедности, према којем ниједна држава не може да јача сопствену безбедност на рачун других земаља.

„Може се закључити да су САД, одуставши од тога да с Русијом воде конструктивни дијалог у сфери стратешке стабилности, ставиле улог на војно-политички сукоб с Русијом. Основну улогу у том супротстављању Англосаксонци су дали Украјини“, констатовао је Патрушев.

Према његовим речима, заштита руских граница мора бити појачана с освртом на нове претње, међу којима је и могуће ступање Финске и Шведске у НАТО.
„У вези с формирањем нових претњи услед могућег ступања Финске и Шведске у НАТО, прекида пограничне сарадње европских земаља с нашом земљом, као и у вези с одсуством званичне демаркације државне границе Русије и Естоније потребно је усвајање додатних мера за побољшање снага и средстава који штите државну границу“, нагласио је Патрушев.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
РУСИЈА
Патрушев: Одговор Москве на блокаду Калињинграда озбиљно ће погодити становништво Литваније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала