- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пет најбогатијих жена на свету /фото/

CC0 / Unsplash/Sharon McCutcheon / Жена са златницима у рукама
Жена са златницима у рукама - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Када помислите на жену са много новца, можда ће вам прво на памет пасти медијски најекспонираније глумице или певачице, али њихово богатство није ни десети део оног што поседује нека од најимућнијих жена света.
Било да су своју имовину наследиле, зарадиле, или је стекле удајом, родна неравноправност присутна је и на том плану, јер нпр. чак и најбогатија жена света има тек трећину богатства најбогатијег човека на свету Илона Маска, пише РТС. Ево ко су жене са најдубљим новчаницима на свету.

5. Жаклин Марс: 32,6 милијарди долара

© AFP 2023 / PAUL MORIGIНенси Пелоси (лево), председавајућа Представничког дома Конгреса САД и Жаклин Марс
Ненси Пелоси (лево), председавајућа Представничког дома Конгреса САД и Жаклин Марс - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Ненси Пелоси (лево), председавајућа Представничког дома Конгреса САД и Жаклин Марс
Жаклин Марс је радила у истоименој компанији скоро 20 година, али за милијарде које поседује треба да захвали свом деди Френку Марсу, који је основао Mars Incorporated још 1911. године. Фабрика за производњу слаткиша и хране за кућне љубимце, која стоји иза популарног бренда М&М или „Педигре“ хране за псе учинила је његову унуку мултимилијардером. Жаклин је у компанији радила од 1982. до 2001, а сада је, у својој 82. години, у њеном одбору. Њено богатство процењује се на више од 32 милијарде долара, према „Форбсу“. Поседује и фарму коња у Вирџинији са животињама које су јахали и освајачи олимпијских медаља.

4. Мекензи Скот: 43,6 милијарди долара

© AP Photo / Evan AgostiniМекензи Скот
Мекензи Скот - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Мекензи Скот
Бивша супруга другог најбогатијег човека на планети, Џефа Безоса, из тог брака није изашла кратких рукава, али је од тада већ дала више новца у добротворне сврхе него што је он икада раније. Мекензи је донирала више од 12,5 милијарди долара за 1.253 организације у протекле две године од развода, према „Блумбергу“. Међутим, и даље је једна од најбогатијих жена на планети, са нето вредношћу од 43,6 милијарди долара. Добила је 38 милијарди долара од заједничког богатства у нагодби за развод, као и четвртину акција „Амазона“, али се обавезала да ће донирати велики део свог огромног богатства.

3. Алис Волтон: 59,2 милијарде долара

CC BY 2.0 / Flickr/Walmart/WESLEY HITT / Алис Волтон и Џим Волтон
Алис Волтон и Џим Волтон - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Алис Волтон и Џим Волтон
Са своје 72 године, Алис Волтон је трећа најбогатија жена на свету и већ неко време је на листи захваљујући очевој пословној способности. Ћерка оснивача „Волмарта“, Сема Волтона, била је најбогатија жена на свету у 2020. Она и њена браћа деле 50 одсто удела у компанији. Волтонова је међу најбогатијим женама на свету више од 10 година, а њена љубав према уметности је добро позната. Тренутно је председница Музеја америчке уметности у оквиру Фондације породице Волтон. Средином маја 2022. породица Волтон изгубила је невероватних 19 милијарди долара, када је цена акција компаније пала након објављивања кварталних резултата. Паду су допринели проблеми због короне, залиха и повећања цена горива.

2. Џулиjа Кох: 63,4 милијарде долара

Џулија Кох - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Џулија Кох
Шездесетогодишња Џулија Кох, заједно са своје троје деце, поседује 42 одсто друге највеће светске приватне компаније, „Кох индастрис“, коју је основао њен покојни супруг Дејвид. Кох је био филантроп и политички донатор америчких конзервативаца. Био је на челу своје компаније од 100 милијарди долара све док се није пензионисао 2018. године, а наредне године преминуо. Џулија је врло активна у њујоршким високим круговима, а често је виђен гост на елитним манифестацијама, попут Мет Гале, коју је фондација њеног мужа спонзорисала.

1. Франсоаз Бетанкур Мајерс: 74,8 милијарди долара

© Фото : Youtube/Fondation Bettencourt Schueller/PrintscreenФрансоаз Бетанкур Мајерс, најбогатија жена света
Франсоаз Бетанкур Мајерс, најбогатија жена света - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Франсоаз Бетанкур Мајерс, најбогатија жена света
Неприкосновена на првом месту, наследница козметичке империје „Лореал“, Франсоаз Бетанкур Мајерс, упркос компликованом односу с мајком Лилијан, за све што има може да захвали управо њој. На прво место најбогатијих жена света доспела је 2018. после мајчине смрти, која је до тада годинама држала то место. Шездесетосмогодишња Франсоаз је унука оснивача компаније. У управном одбору „Лореала“ је од 1997, а бави се и списатељским радом. Она и њена породица поседују 33 одсто бизниса. После пожара који је разорио катедралу Нотр Дам у Паризу, њена породица је донирала 226 милиона долара за обнову једног од симбола француске престонице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала