- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија оптужила Запад да отеже сукоб у Украјини: Само продужавате агонију кијевског режима

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја оптужио је западне земље да отежу кризу у Украјини и обећао да ће сви циљеви руске специјалне операције бити остварени.
Обраћајући се на седници Савета безбедности, Небензја је набројао државе, на челу са САД, које испоручују оружје украјинској војсци. Он је подсетио да је само у протеклој седмици од тог оружја погинуло шесторо цивила у Донбасу, док је преко 30 рањено.

„Наше западне колеге су, нажалост, најдиректније повезане са том украјинском трагедијом. Видимо да ви стварно подстичете насиље и русофобију у Украјини. Западни покровитељи су извукли кијевски преговарачки тим из дипломатског дијалога за потрагу решења и почели су да убеђују себе и цео свет да решење може бити пронађено само на бојном пољу са Русијом“, рекао је Небензја.

Како је истакао, „свака од набројаних земаља директно је одговорна за отезање украјинске кризе, смрт и цивила и украјинских војника, које корумпирано украјинско руководство баца на фронт као топовско месо“.
Небензја је констатовао да се западним напорима „агонија кијевског режима може само продужити, али не и прекинути“.
„Наша специјална операција ће бити доведена до краја, а њени циљеви у потпуности реализовани. Ви трошите милијарде на посреднички рат са Русијом до последњег Украјинца. То је право подстицање на насиље са ваше стране“, поручио је руски дипломата.
Истовремено је одбацио оптужбе колега из СБ УН да Русија „жели да уништи Украјину, да лиши Украјинце њиховог идентитета, да жели да спали све украјинско у тој земљи“.
„И даље имамо добар однос према украјинском народу, украјинској култури и језику. Украјинци – то је близак и пријатељски народ, али једноставно њихови данашњи лидери реализују геополитичку агенду која је туђа и нама и украјинском народу. Желимо да спалимо у Украјини процветали неонацизам и екстремизам, због којих се та земља доследно претварала у анти-Русију, постајући директна претња нама и становницима Донбаса“, рекао је Небензја.
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
Доњецк тражи помоћ од Русије: Појачајте ракетне нападе и уништите западно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала