Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је договорено данас у Бриселу у девет тачака

© Flickr / LucasПотпиисвање уговора - илустрација
Потпиисвање уговора - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Мапа пута за примену енергетских споразума у циљу превазилажења кризе и проблема у енергетском сектору, коју су главни преговарачи Београда и Приштине усвојили данас у Бриселу, обавезује косовску Регулаторну канцеларију за енергију да Електросеверу изда лиценцу за снабдевање, а затим предвиђа низ даљих корака.
На порталу Косово онлајн објављена је садржина целог документа.
1.
У тексту договора се каже да ће РУЕ обезбедити усклађеност са условима утврђеним лиценцом за снабдевање у складу са косовским правним и регулаторним оквиром.
2.
У року од седам дана од издавања дозволе за снабдевање Електросевер доставити КЕДС-у и КОССТ-у најновије податке о потрошачима преко Европске уније.
3.
У року од 10 дана од издавања лиценце за снабдевање, Електросевер ће потписати неопходне техничке споразуме са КОСТТ-ом и КЕДС-ом за рад на енергетском тржишту Косова, односно Оквирни споразум о прихватању правила тржишта електричне енергије са КОСТТ-ом, Споразум о Билансној обавези са КОСТТ-ом, Уговор о прикључењу са КЕДС-ом и комерцијални уговор са КЕДС-ом за пружање услуга дистрибуције (фактурисање, наплата, одржавање и физичко повезивање нових купаца) у четири општине са српском већином на северу, према ставу 1 члана 5 Уговора из 2013. године.
4.
У року од 15 дана од потписивања неопходних техничких уговора са КОСТТ-ом, Електросевер ће добити Енергетски идентификациони код (ЕИЦ) за обављање активности предвиђених лиценцом за снабдевање.
5.
У складу са чланом 14. Енергетског споразума из 2015. године, у року од 30 дана од издавања лиценце за снабдевање, КЕДС и КОСТТ (под посредовањем ЕУ, ако је потребно) имаће приступ подстаници Валач, као и другој инфраструктури за пренос и дистрибуцију.
6.
У року од 45 дана од издавања лиценце за снабдевање, КОСТТ и КЕДС ће, након консултација са Електросевером, доставити РУЕ план улагања и потребне трошкове одржавања и губитке на мрежи, на основу темељног разматрања постојеће инфраструктуре.
7.
У року од 21 дана након подношења инвестиционог плана и потребних трошкова одржавања и губитака на мрежи, РУЕ ће у принципу одобрити ове планове, трошкове и губитке.
8.
У случају непоштовања одредби ових усаглашених закључака након 100 дана од издавања дозволе за снабдевање, РУЕ може да одлучи да суспендује и/или повуче лиценцу за снабдевање која је дата Електросеверу, уз претходну консултацију између страна, уз подршку ЕУ, у периоду од највише 15 дана. ЕУ ће дати стручно мишљење, ако то затражи најмање једна од страна.
9.
Успешна имплементација договорене мапе пута не доводи у питање обавезе Страна да у потпуности спроводе енергетске споразуме из 2013. и 2015. године.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
СРБИЈА
Београд и Приштина постигли нови договор у Бриселу, Лајчак објавио документ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала