- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА планира да изгради нуклеарне реакторе на Месецу

CC0 / / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
Пратите нас
НАСА би желела да има нуклеарне реакторе за лунарне и планетарне експедиције, објавила је америчка свемирска агенција, најављујући три уговора за развој дизајна до краја деценије, у партнерству са Министарством енергетике. Војно-индустријски гигант „Локид Мартин“ једна је од компанија укључених, заједно са нуклеарним ветераном „Вестингхаусом“.
НАСА се нада да ће имати дизајн за „површински систем фисије“ који ће бити спреман за лансирање до краја деценије. Џон Вагнер, директор Националне лабораторије ДОЕ у Ајдаху, рекао је да је пројекат „веома остварив први корак ка успостављању нуклеарне енергије САД на Месецу“.
Сваки од три дванаестомесечна уговора вредан је пет милиона долара и финансираће почетне концепте дизајна за систем фисионе енергије од 40 киловата, са захтевом да траје најмање 10 година у немилосрдном окружењу Месеца. Ако се успешно покажу на површини Месеца, реактори би могли да се користе за евентуалну мисију на Марс, саопштила је НАСА.
„Развијање ових раних дизајна ће нам помоћи да поставимо основу за покретање нашег дугорочног људског присуства на другим световима“, рекао је Џим Ројтер из Дирекције за мисију свемирске технологије НАСА.
„Фисијски системи су релативно мали, лаки и могу да обезбеде „континуирану снагу без обзира на локацију, расположиву сунчеву светлост и друге природне услове животне средине“, саопштила је свемирска агенција. НАСА се такође нада да ће добити „критичне информације“ из нуклеарне индустрије које би могле довести до развоја система атомског погона за мисије истраживања дубоког свемира, преноси РТ.
Уговори су део програма „Артемида“, америчке иницијативе за повратак на Месец. Добио је име по сестри близнакињи Аполона, грчког божанства по коме је назван први амерички снимак на месец. Првобитни планови су предвиђали да се прво слетање обави 2024. године, али је прошле године НАСА рекла да више није на путу да то постигне, наводећи недостатак средстава.
У марту је НАСА објавила план да спусти људе на Марс до 2040. Мање од недељу дана касније, морала је да откаже тестирање свемирске летелице „Артемиде“ због техничких проблема.
Уметнички приказ егзомесеца - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривене две супер-Земље у орбити око оближње звезде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала