- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сјајни Рус квари планове елити, а посебно светском шампиону!

© GIUSEPPE CACACEЈан Непомнијашћи
Јан Непомнијашћи - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
Пратите нас
Турнир кандидата у шаху одржава се ове године у Мадриду, а у прва четири кола најбоље се показао Рус Јан Непомњашћи. Иако није сврставан међу главне фаворите, иако је прошле године играо за титулу првака света, Јан је тукао и Динга Лирена и Алирезу Фиружу и тако већ сада квари планове Магнусу Карлсену.
Наиме, Магнус као владајући шампион света од 2013. године већ је изјавио да ће имати мотивацију да брани титулу само ако му противник буде споменути вундеркинд светског шаха Алиреза Фиружа.
Подсећања ради, освајач турнира кандидата, на ком учествују осморица шахиста, избориће право да се против актуелног шампиона Карлсенабори за титулу првака света.
Можда и буде случај да то на крају буде Фиружа кога Норвежанин прижељкује, има још много да се игра у Мадриду, 14 рунди укупно, али је јасно да је после четири одиграна кола популарни Непо кренуо најбоље, иако му се пред турнир давала улога фаворита са треће, четврте, чак и пете позиције.
То све као да је мотивисали сјајног Непа који је у првом колу успео да туче можда и првог фаворита, Кинеза Динга Лирена и то са црним фигурама! Пробао је Лирен са „Енглеским отварањем“, али Рус га је одувао и показао да је дошао више него спреман на турнир.
Потом се Јан састао са можда и најискуснијим такмичарем на турниру, Фабијаном Каруаном, али је меч завршен нерешеним исходом. Исто важи и за судар Непа и Тимура Раџабова у трећем колу, док је у четвртом Рус показао у каквој је форми дошао у главни град Шпаније.
Наишао је Непо на Фиружу, на табли је било отварање „Најдорф“ у „Сицилијанској одбрани“, свакако једно од најоштријих и најкомплекснијих у данашње доба. И може се рећи да је Рус био доминантан!
На прави начин је направио проблем Фиружи, открио му је фигуру краља после рокаде и то на прави начин експлоатисао до краја меча.
Иако је још рано, може се рећи да је Непо дошао више него мотивисан да покаже да је лоша игра у мечу са Карлсеном у Дубаију био само лош период, те да није реална слика његовог шаховског знања.
Већ је играо против највећих ривала за победу на Турниру кандидата, а данас га очекује и сусрет са Хикаруом Накамуром у ком ће Рус имати црне фигуре. Велики је то изазов за Непа.
Уколико Рус освоји турнир, на ком још учествују Тимур Раџабов, Јан-Кшиштоф Дуда, Алиреза Фиружа, Фабијано Каруана, Хикару Накамура и Динг Лирен, квалификоваће се за нови обрачун са Магнусом Карлсеном, Норвежанином кога многи сматрају најбољем шахистом у историји!
Само је питање, да ли би Карлсен у том случају изашао на мегдан, јер је већ рекао да ће само Фиружи изаћи на црту, јер му само он „представља изазов“.
Како било, у случају да Карлсен одбије да брани титулу, онда ће двојица најбоље пласираних на Турниру кандидата играти у мечу за титулу најбољег на планети.
Многи би волели да виде нови обрачун Карлсенаи Непа јер је у прошлом сусрету Магнус био доминантан, а Непо сада показује да се вратио јачи него икада. Какав би то реванш био!

Какве су шансе да Непо освоји Турнир кандидата?

Тренутно је Непо на пол-позицији. Освојио је три бода од могућа четири, а прате га Фабијано Каруана са два и по бода, те Дуда, Рапорт и Накамура са по два бода из четири партије. Може се рећи да су фаворити Динг и Фиружа (игра под заставом Француске, иначе родом из Ирана), потпуно подбацили са по једним и по освојеним бодом.
Непо је у Дубаију деловао сломљено, међутим зато сада делује веома снажно.
Али, има још много да се игра, преокрети су могући.

Зашто Карлсен оклева да брани титулу првака света?

Магнус има прилику да уђе у историју, у шаху је прилично важно колико сте непрекидно бранили трон. Карлсен је шампион света од 2013. године када је скинуо са трона чувеног Вишија Ананда, а бежи му Гари Каспаров који је седео на трону 15 година (од 1985. до 2000. године).
Упркос свему, код Карлсена се осетило засићење „класичним шахом“, игром у дугачком формату. Мечеви за титулу првака света су јако дугачки, напорни и исцрпљујући, може да се игра и по седам, осам сати дневно, што изискује не само менталну, већ и физичку припрему.
Све то је утицало да Магнус мало изгуби мотивацију.
Постоје људи који желе да ме виде како играм следећи меч у борби за титулу светског првака, али мислим да је шанса да ће бити разочарани прилично велика. Желим да нагласим да ја никако не одустајем од шаха, хоћу да наставим да га играм, он ми пружа много радости. Међутим, док сам у Дубаију играо, већ сам почео да размишљам о турнирима у брзопотезном шаху за Божићне празнике. Мечеви за титулу шампиона света ми нису били нарочито пријатни. Видео сам шта је Алиреза урадио на турниру Гренд Свис у Риги. Прилично је реално да ћу наренди пут играти против њега. То би могло да буде нешто што би ме пропсино мотивисало. У супротном, можда је ово мој последњи шампионат света. Негативне стране су тренутно јаче од позитивних", рекао је једном приликом Магнус после одбране титуле најбољег на свету.
Неки су овакву изјаву прокоментарисали у светлу тога да је Норвежанин ставио додатни терет Фиружи на леђа, неки мисле да жели да извуче већи новац за награде, а неки му верују да се управо овако и осећа.
С обзиром на то да се ради о шампиону света и човеку који има изразито јак компетитивни став, могуће је да ће променити мишљење и изаћи на црту било ком победнику овогодишњег Турнира кандидата.
Посебно ако то буде Непо. Спортски је пружити шансу за реванш.

Где је миш?!

Прва четири кола турнира у Мадриду обележила је несвакидашња сцена у којој је учествовао невероватни Хикару Накамура.
Наиме, Американац је познат по томе што је водећи Јутјубер у свету шаха годинама уназад, невероватно је добар у блиц и рапид партијама, а готово све време игра ову игру у онлајн свету, тако да је једном приликом у Мадриду током меча посегнуо руком да дохвати компјутерски миш?!
Чак је и кажипрстом почео да „кликће“. Наравно, убрзо је схватио да игра уживо, те да ће морати фигуру да помери руком, а не мишем.
Тек нас чекају узбуђења на Турниру кандидата! Уживање за шаховске сладокусце.
Бритни Грајнер - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
СПОРТ
Песков о ухапшеној Американки: „Није ни заробљеник, нити талац – прекршила је закон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала