Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Донели смо одлуку о одласку у Брисел

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је након разговора са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским донета одлука лидери три земље Отвореног Балкана донели о заједничком одласку на самит ЕУ Западни Балкан сутра у Бриселу,
"Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније", објављено је на на сајту председника Србије..
"Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама", додаје се у саопштењу.
Наводи се да су лидери свесни да теме о којима ће разговарати на самиту неће бити лаке, али да ће њихово учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније.
"Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана", поручује се у саопштењу.

Ковачевски: Без напретка кредибилитет ЕУ на Балкану нарушен

Ако се не обезбеди напредак процеса европских интеграција, то ће бити озбиљан проблем и удар на кредибилитет Европске уније на Балкану, поручио је данас премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.
"Еди Рама, Александар Вучић и ја смо данас донели одлуку да реафирмишемо став да Северна Македонија, Албанија и Србија имају европску будућност", написао је Ковачевски на Фејсбуку.
Он је навео да ће ставове о овој теми сутра заједно пренети на самиту ЕУ о Западном Балкану у Бриселу.
"Одлучили смо да пред пријатељским земљама, које су посвећене економском и политичком напретку региона и које су посвећене брзим и одлучним европским интеграционим процесима, поновимо своју посвећеност европском путу широм Западног Балкана", истакао је Ковачевски.
Он је додао да Северна Македонија има доказане пријатеље у земљама чланицама ЕУ.
"То су земље које гледају у будућност, за разлику од прошлости, и од којих ми, Албанија, али и регион имамо пуну подршку у испуњавању стратешког циља - чланства у ЕУ", написао је Ковачевски.
"Ако се не обезбеди напредак процеса европских интеграција, то ће бити озбиљан проблем и удар на кредибилитет ЕУ на Балкану. Своје ставове о овој теми пренећемо заједно, на самиту ЕУ о Западном Балкану, на широком форуму, у центру европске дипломатије", навео је Ковачевски.
Албански премијер Еди Рама саопштио је да ће Албанија присуствовати Самиту Европске уније сутра у Бриселу.
"Учествоваћемо на састанку Савета ЕУ. Неће се много чути о нама, али ћемо тражити да чујемо о идеји Нове европске политичке заједнице коју подржавамо, о Отвореном Балкану који промовише дух Европе и о томе да смо таоци Бугарске која га уништава", написао је Рама на Твитеру.
Рама је у другом твиту навео поводом вести о евентуалној промени позиције Бугарске која блокира почетак преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ да је прерано за оптимизам.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала