- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Планови САД и Израела о заједничкој ПВО против Ирана воде у ћорсокак

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистри иностраних послова Русије и Ирана, Сергеј Лавров и Амир Абдолахијан
Министри иностраних послова Русије и Ирана, Сергеј Лавров и Амир Абдолахијан - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Пратите нас
Планови САД и Израела о стварању јединственог система противваздушне одбране против Ирана усмерени су на конфронтацију, то је политика која води у ћорсокак, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Ми, наравно, пратимо те идеје, о којима говоре наше америчке колеге. Они отворено говоре о својим намерама да саставе блок појединих арапских држава и Израела и да ту групу усмере против Исламске Републике Иран“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Техерану, након разговора с иранским колегом Амиром Абдолахијаном.
Министар иностраних послова Русије је нагласио да то директно противречи напорима да се нормализује ситуација у том региону.
„Иста та логика се види и у иницијативи да се створи систем противаздушне, противракетне одбране на Блиском истоку, то је логика поделе, логика конфронтације, а ми смо склони логици уједињавања“, нагласио је Лавров.
Према његовој оцени, иницијатива САД на Блиском истоку је пример покушаја да се створе вековне линије поделе, уместо да се трага за постизањем равнотеже интереса.
„То је политика која води у ћорсокак“, закључио је Лавров.
Руски министар је нагласио да ће Москва наставити да инсистира на томе да Заједнички свеобухватни план дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом буде обновљен у својој првобитној конфигурацији, у складу с документом који је одобрио Савет безбедности Уједињених нација 2015. године.
„Настојаћемо и да се санкције Ирану, које противрече споразуму, буду укинуте. Надамо се да ће Вашингтон направити рационални избор, мада нисмо уверени у то“, рекао је Лавров и додао да Русија и Иран, заједно с другим потписницима тог документа, настоје да се исправи грешка САД, које су иступиле из споразума и одбациле резолуцију Савета безбедности УН.

Иран ће дати значајан допринос јачању ШОС-а

Шеф руске дипломатије се осврнуо и на процес прикључивања Ирана Шангајској организацији за сарадњу (ШОС), истичући да верује да он неће дуго трајати, као и да Русија поздравља ту одлуку.
„У Самарканду у септембру ове године, на редовном самиту ШОС-а, биће потписан меморандум, у којем ће бити јасно изложене правни и временски оквири тог процеса, он не би требало дуго да траје“, рекао је руски министар.
Сергеј Лавров је нагласио да Русија поздравља званични процес прикључивања Ирана ШОС-у као пуноправног члана, који је почео прошле године.
„Уверени смо да ће Техеран дати значајан допринос јачању Шангајске организације за сарадњу као један од кључних центара вишеполарног светског поретка који се формира“, рекао је Лавров.

Руско-иранска сарадња обара рекорде

Према речима Лаврова, руско-иранска трговинска сарадња достиже рекордни ниво, без обзира на санкциони притисак западних земаља, а тенденција раста се наставља.
Лавров је истакао да је прошле године трговинска размена две земље забележила рекордни раст, који је премашио 80 одсто, односно четири милијарде долара.
„Ове године тенденција се наставља, а ми ћемо учинити све да је одржимо“, рекао је Лавров.
Према његовим речима, Русија и Иран су пронашли начине да сарађују у сфери енергетике упркос санкцијама.
„Сарадња Русије и Ирана у сфери енергетике има богату историју и добру перспективу. Када је реч о билатералној сарадњи, увек смо проналазили решења за проблеме у тој сфери, који потичу превасходно од нелегалних дејстава САД и њихових сателита, који су покушавали на све могуће начине да ограниче развој енергетског сектора Исламске Републике Иран, а сада покушавају да раде то исто када је реч о развоју нафтно-гасног сектора и транспорту нафте и гаса из Русије“, рекао је Лавров.
Министар је нагласио да садашњи билатерални планови Русије и Ирана већ имају конкретне обрисе и да су усмерени на то да не зависе од незаконитог једностраног мешања било које земље.
„Заједно с Ираном радимо на стабилизацији тржишта нафте и гаса и овде, како разумем, постоји потпуна сагласност групе Опек плус да је неопходно штитити интересе Ирана у даљем раду“, додао је Лавров.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Русија гарантује безбедност украјинских бродова са житом до Босфора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала