Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Рама: Покушао сам да им објасним колика је популарност Путина у Србији

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер Албаније Еди Рама
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Пратите нас
Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је данас на састанку лидера ЕУ-Западни Балкан у Бриселу покушао да објасни европским званичницима да Србија није у позицији да се усагласи са Западом по питању Русије онолико брзо колико се то од ње очекује и истакао да је Србија већ учинила више по том питању него што је очекивао.
„Србија има потпуно другачију реалност, покушао сам да им објасним, знам да је популарност Путина у Србији на нивоу од 80 одсто, али то је земља која је ван свих очекивања, чак и мојих, јер то нисам очекивао и нисам ни позвао Александра (Вучића) јер сам се бојао рећи - извини, али морамо да пређемо на другу страну. И то би био крај било каквих односа“, рекао је Рама на конференцији за медије после састанка.
Рама је истакао да се Србија чак три пута ускладила са целим Западом против Русије и додао да је Србија чак гласала да се Русија избаци из Комитета УН за људска права, преноси Танјуг.
„Не разумем да ствари гурамо да последњих граница. Србија једноставно није у позицији да постигне ствари толико брзо. Ако је оптеретимо превише, имаћемо супротан ефекат“, навео је Рама.
Албански премијер је рекао да се осећа и добро и лоше због тога што се данас налази у Бриселу.
„И добро је и лоше што смо у Бриселу. Добро се осећамо зато што јесмо Европљани, али лоше што нас нико не слуша као Европљане, већ као госте у подељеној кући“, навео је Рама.
Он је навео да му је жао ЕУ и што лидери Западног Балкана не могу да јој помогну, те да је она дубоко подељена.
Рама је додао да Албанија чека да добије статус кандидата у ЕУ осам година, те да „је Бугарска овде проблем, али није само она, већ и то што се ЕУ уморила од проширења, а Бугарска је израз тога“.
„Нећемо да чекамо Годоа, баш ми је жао неких људи који су јуче били оптимистични. Нисам дошао са идејом да ће се нешто променити. Морамо да се покренемо како бисмо оживели дух Европе у региону“, навео је албански премијер.
Рама је додао да Албанци не желе рат, сукобе, крв и тензије у региону, већ пријем у ЕУ.
„Зато желимо да наставимо у правцу у ком смо ишли. Има наравно, много проблема и не треба нам још један. Мој апел је био немојте да убијете нашу веру у ЕУ будућност. Албанци желе и верују да ће бити ЕУ. Први пут у историји имамо прилику да идемо тамо где желимо, а не да будемо под диктаторима“, навео је он.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Опет се ништа није догодило /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала