„Tихи убица“: Пет симптома који указују на то да би се организам могао озбиљно оштетити

© Fotolia / Viacheslav IakobchukГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Пратите нас
Висок крвни притисак или хипертензија у почетку нема симптоме, па се назива „тихим убицом“. Међутим, постоје неки знаци упозорења на које треба обратити пажњу.
Висок крвни притисак постаје све чешћи, што се може приписати веома стресном начину живота и лошој исхрани. Многи оболели нису и неће бити свесни да имају хипертензију јер она не изазива очигледне симптоме од тренутка када се развије.
Једини начин да сазнате да ли имате висок крвни притисак је да редовно мерите крвни притисак. 140/90 ммХг и све вредности изнад тога (или 150/90 ммХг ако сте старији од 80 година) би требало да буду разлог за забринутост, преноси портал Б92.
Наравно, најбоље је да наставите да редовно проверавате крвни притисак и одмах се обратите лекару ако су ваше вредности повишене, чак и ако се осећате добро и немате симптоме, с обзиром на то да када се симптоми развију може бити прекасно.
Међутим, ако приметите било који од следећих знакова упозорења, потражите медицинску помоћ што је пре могуће, или пре него што високи крвни притисак изазове озбиљније оштећење организма.
Главобоље
Један од првих знакова високог крвног притиска на који треба обратити пажњу је нагло повећање учесталости главобоља. Повремене главобоље су нормална појава, али без обзира да ли се јављају сваке недеље или чак свакодневно, о томе треба да разговарате са својим породичним лекаром.
Умор и вртоглавица
Без обзира на то да ли се осећате уморно чак и након окрепљујућег ноћног сна или повремено имате вртоглавицу, то може бити последица високог крвног притиска. То је знак да у организму нема довољно кисеоника или да је крв контаминирана токсинима због поремећене функције бубрега изазване хипертензијом.
Лош вид
Људи са високим крвним притиском могу приметити да им је вид оштећен због оштећења крвних судова у очима, што значи да у мрежњачу не улази довољно крви. Ово стање се назива хипертензивна ретинопатија и често је праћено замагљеним или двоструким видом.
Бол у грудима
Висок крвни притисак повећава ризик од срчаног удара, можданог удара или срчане инсуфицијенције. Може да изазове оштећење артерија, смањујући проток крви и снабдевање срца кисеоником, што резултира болом у грудима који се може проширити на леђа, врат, вилицу, рамена и руке.
Крв у урину
Појава крви у урину је знак оштећења бубрега и/или уринарног тракта услед високог крвног притиска. Бубрези су одговорни за лучење хормона који помаже у регулисању крвног притиска, званог алдостерон, тако да оштећење бубрега може довести до високог крвног притиска и смрти ако се не лечи.

Тихи убица

Постоји неколико других симптома које људи са високим крвним притиском могу искусити, укључујући крварење из носа, кратак дах, знојење, црвенило и палпитације. Комбинације симптома узрокованих високим крвним притиском разликују се од особе до особе и свака особа има другачији праг толеранције, односно колико оштећења њихово тело може да издржи пре него што високи крвни притисак постане опасан по живот.
Неки људи уопште немају симптоме, због чега се висок крвни притисак назива тихим убицом. У сваком случају, хипертензију не треба схватати олако, крвни притисак треба редовно пратити како би се уверили да је у границама нормале и, ако су вредности повишене, одмах се обратите лекару.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала