- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден о преиначењу пресуде о абортусу: Уназадили сте Америку за 150 година

© AP Photo / Manuel Balce CenetaАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден рекао је данас поводом одлуке Врховног суда САД о абортусу да је ово тужан дан за земљу и обећао да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити права жена.
„Одлука Врховног суда је буквално вратила Америку 150 година уназад јер је као образложење поставио државне законе из 1800-тих који криминализују абортус“, поручио је Бајден у обраћању из Беле куће након што је Врховни суд донео одлуку да поништи пресуду стару 50 година која је легализовала абортус у целој земљи чиме је технички укинуо федерално уставно право на побачај у Америци.
Он је рекао да је Врховни суд одузео уставно право Американки.

„Они га нису ограничили, они су га једноставно одузели. Ово је тужан дан за правосуђе и земљу“, рекао је Бајден.

Указао је на то да ниједна извршна радња председника не може да обезбеди право жена на избор, а да је једини начин на који то може да буде учињено да јесте да Конгрес врати заштиту одлуке у поступку Роу против Вејда као савезног закона.
Бајден је рекао да ће жене у државама где су уведене рестрикције за абортус бити слободне да путују у друге делове земље где је то дозвољено.
„Жене морају остати слободне да безбедно путују у другу државу како би тражиле негу која им је потребна. Моја администрација ће бранити то основно право. Моја администрација ће такође омогућити приступ лековима које је одобрила Управа за храну и лекове, попут контрацепције, која је неопходна за превентивну здравствену заштиту“, рекао је Бајден, преноси међународни Спутњик.

Трудо: Одлука Врховног суда је ужасна

Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је да је одлука Врховног суда САД о поништавању пресуде у случају Роу против Вејда из 1973. о правима на абортус ужасна и да саосећа са женама које ће изгубити своје законско право на абортус.
„Вести које стижу из Сједињених Америчких Држава су ужасне. Моје срце је уз милионе Американки које се спремају да изгубе своје законско право на абортус“, написао је Трудо на Твитеру, пренео је Ројтерс.
„Ниједна влада, политичар или мушкарац не би требало да кажу жени шта може, а шта не може да ради са својим телом“, рекао је он, преноси Танјуг.

САД: Министарство правде ће заштити репродуктивне слободе

Америчко Министарство правде употребиће сва средства која има на располагању да заштити репродуктивне слободе, а федералне агенције могу да наставе да пружају услуге везане за репродуктивно здравље у оној мери у којој то дозвољава федерални закон, рекао је данас државни правобранилац Мерик Гарланд.
„Ова одлука представља разорни ударац репродуктивним слободама у Сједињеним Државама. Она ће имати непосредан и неповратан утицај на животе људи широм земље“, рекао је Гарланд у саопштењу.
Одлука ће, како је истакао бити изузетно несразмерна својим последицама - а највећи терет ће осетити људи обојене коже и они са ограниченим финансијским средствима.
Одлука Врховног суда већ је покренула демонстрације у Вашингтону.
Данас је амерички Врховни суд преиначио је пресуду у случају Ро против Вејда, чиме је укинуо федералну заштиту права на абортус и дао могућност савезним државама да саме одлучују о могућности или забрани абортуса.
Контроверзна одлука уследила је после случаја у Мисисипију, који је био фокусиран на уставно право држава да забране абортус после 15 недеља трудноће.
Врховни суд САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Отворен пут за забрану абортуса у САД: Врховни суд укинуо федералну заштиту после 50 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала