- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Капија пакла“ први пут отворена за посетиоце /видео/

© Фото : Youtube/Ajanake Janun„Kaпија пакла“ у Турској
„Kaпија пакла“ у Турској - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Чувена „Капија пакла“ на рушевинама старогрчког града Хијераполис у западној Турској отворена је за редовне посетиоце први пут у понедељак.
Позната и као Плутонова капија, пећина се славила као портал у подземни свет у грчко-римској митологији и традицији.
Име капије је изведено из комбинације митологије и практичне примене научних чињеница. Сматрало се да је Хадов смртоносни дах убио оне који би се приближили. Они који су се приближили умрли су и одмах су одведени у подземни свет.
Локација је изграђена на врху пећине која емитује токсичне гасове, па се стога користи као ритуални пролаз у подземни свет. На том месту била су уобичајена ритуална жртвовања животиња. Животиње би бацане у пећину и извлачене назад конопцима који су били везани за њих.
Археолози су приметили да испарења која се емитују из пећине и даље задржавају своја смртоносна својства јер су забележили птице у пролазу, привучене топлим ваздухом, угушене након удисања отровних испарења.
Студија из 2013. коју је водио италијански професор Франческо Д’Андрија открила је да су високи нивои угљен-диоксида који се емитују из земље где се налази капија били узрок смрти животиња.
Након експедиције 2013. године, ово подручје је затворено из безбедносних разлога због отровних емисија које су вековима биле непримећене пошто је феномен био ограничен на „капију“ и углавном заборављен.
Уследили су даљи радови на ископавању пре него што је обновљено трошно камење капије и постављене статуе на врху терасне структуре поред капије. Шеталиште постављено на безбедној удаљености од капије омогућава посетиоцима да завире кроз древни подземни свет за грешнике.

„Врата пакла“ имају научно објашњење

Научници кажу да је објашњење много једноставније. Према извештају тима немачких истраживача са Универзитета Дуизбург-Есен откривено је шта је заправо „Хадов дах“.
Открили су да се пећина налази директно изнад линије раседа Бабадаг из које угљен-диоксид излази из Земљине коре и испуњава пећину на нивоима који су можда били смртоносни за људе у древним временима.
„У пећини испод храма Плутона, откривено је да је 2 у смртоносној концентрацији до 91 одсто“, наводи се у студији објављеној у часопису „Архаеолоџикал анд антхрополоџикал сајенсис“.
https://youtu.be/95yHHFprHQ0
„Запањујуће, ове паре се и даље емитују у концентрацијама које данас убијају инсекте, птице и сисаре“, додаје се у извештају, а преноси „Грик репортер“.
Хијераполис је био древни грчки град који се налазио на топлим изворима у југозападној Анадолији. Његове рушевине се налазе у близини модерног Памукале у Турској и тренутно обухватају археолошки музеј. На локацији се налази Гроб апостола Филипа.
Врући извори се користе као бање од 2. века пре нове ере, а многи посетиоци су се тамо повлачили или умирали. Велика некропола је испуњена саркофазима, од којих је најпознатији онај Марка Аурелија Амијаноса, који носи рељеф који приказује најранији познати пример механизма полуге и шипке.
Велика купатила су грађена од огромних камених блокова без употребе цемента и састојала су се од разних затворених или отворених делова повезаних заједно. У унутрашњем делу постоје дубоке нише, укључујући купатило, библиотеку и фискултурну салу.
Место је уврштено на Унескову светску баштину 1988.
Арена у античком Хијераполису, у данашњој Турској, где се налазе римска Врата пакла - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Откривена смртоносна тајна римских Врата пакла /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала