- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Награда „Александар Тишма“ уручена Давиду Албахарију

© Sputnik / Маша РадовићДобитник награде "Исидора Секулић" Давид Албахари
Добитник награде Исидора Секулић Давид Албахари - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Друга Међународна награда за књижевност „Александар Тишма“ свечано је уручена лауреату Давиду Албахарију данас у Матици српској у Новом Саду.
Жири, у чијем су саставу престижни европски писци и критичари: председница Илма Ракуза, Ласло Мартон, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар изабрали су роман Давида Албахарија „Данас је среда“ који је објављен на немачком језику у преводу Мирјане и Клауса Витмана под називом „Heute ist Mittwoch“ у издању издавачке куће Schoeffling, 2020.
Награду је лауреату уручила чланица жирија Владислава Гордић Петковић.
Председница жирија Илма Ракуза из оправданих разлога није могла присуствовати уручењу али је њен текст образложења награде прочитан.
Током свечаног одржавања доделе Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“ обратили су се председник Матице српске Драган Станић, председник Фондације „Александар Тишма“ Андреј Тишма, чланица жирија и Управног одбора Фондације Владислава Гордић Петковић, преводилац књиге Мирјана Витман и управница Фондације Бора Бабић.
Током свечаности прочитан је и текст Давида Албахарија, који је припремио за ову прилику, а читала га је књижевница, преводилац и пријатељица Давида Албахарија Мирјана Огњановић.
Одломак из награђене књиге на српском језику прочитала је Ана Кукољ Јовић, а на немачком преводилац Мирјана Витман.
Фондација „Александар Тишма“ основана је у августу 2016. године.
Мисија Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности књижевника и академика Александра Тишме.
Једна од основних активности Фондације је додела Међународне награде за књижевност „Александар Тишма“.
Награда се додељује сваке друге године најбољем светском писцу за укупно или појединачно књижевно дело написано и објављено на било ком светском језику, а преведено и објављено на једном од европских језика - немачком, енглеском или француском.
Прва награда је додељена 2019. године, а добитник је био мађарски писац Ласло Дарваши, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала