- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новаку трофеј никад ближи – највеће „мине“ су у финалу

© AP Photo / Ben CurtisСрпски тенисер Новак Ђоковић прославља победу над Шпанцем Рафаелом Надалом у полуфиналу Вимблдона.
Српски тенисер Новак Ђоковић прославља победу над Шпанцем Рафаелом Надалом у полуфиналу Вимблдона. - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
После завршеног жреба за Вимблдон, када се погледа половина жреба Новака Ђоковића делује да је имао више среће него Рафаел Надал коме су запали тежи противници. Пут до финала српског аса не би требало да буде тежак, али од четвртфинала и Карлоса Алкараса почиње онај прави, вансеријски тенис.
У првом колу Новак се састаје са Сунву Квоном, Корејцем са којим је одиграо само један међусобни дуел и то прошле године у Београду када је славио.
Било би тешко и замислити да српски ас направи непријатно изненађење, а сличан сценарио требало би да гледамо и у другом колу.
У другом мечу Новаку је највероватније противник Танаси Кокинакис који је једини значајнији успех ове сезоне направио на Мастерсу у Мајамију. Када се изузме тај турнир, Аустралијанац углавном није успевао да прође треће коло, а на Вимблдон стиже након пораза у првом колу челинџера.
Уколико Ђоковић као што се очекује стигне до трећег кола, ту га чека потенцијални српски дерби. С обзиром на то да би Ласло Ђере и Миомир Кецмановић могли да се састану у другом колу победник би ишао на мегдан Новаку.
Иако је Кецмановић од почетка сезоне у бољој форми, делује да Ласло Ђере боље игра на трави.
Миомир који је 30. рекет света изгубио је у првом колу турнира у Халеу од Оскара Отеа и показао да се не сналази баш сјајно на трави, док је Ласло елиминисан у другом колу истог турнира, али од Карена Хачанова против кога је пружио снажан отпор.
Ако елиминише једног од српских тенисера, Новак се у четвртом колу сусреће са Рајлијем Опелком или Николозом Басилашвилијем.
Фаворит у том мечу је Опелка, а у том случају Американац и Ђоковић одиграли би први међусобни сусрет и било би занимљиво видети Новакову тактику за сурови сервис који ривал има.
Прави спектакл очекује се тек кад Новак прође све ове препреке јер би у четвртфиналу могао да се сусретне са Карлосом Алкарасом, тренутно највећим тениским талентом на туру.
Ђоковић је само једном имао прилику да игра против Алкараса, а млади Шпанац је направио сензацију и победио га у полуфиналу турнира у Мадриду.
Иако је Алкарас суперталентован и прети да постане нови број један, Ђоковићеве шансе су веће јер је у питању подлога на којој игра фантастично, док млади Карлос нема пуно искуства на трави.
Млади Шпанац није одиграо ниједан припремни турнир на трави, а иако је исти случај и са Новакове стране јасно је да искуство не може да се пореди.
Српски тенисер је фаворит и требало би да се нађе у полуфиналу Вимблдона, а ту га онда чега нови неугодни противник, односно бољи из дуела Хуберт Хуркач и Каспер Руд.
Ниједан од њих двојице није успео да победи Ђоковића, а српски ас славио је против Руд три и против Хуркача четири пута.
Са Норвежанином није било сусрета на трави, али је Хуркач 2019. године пружио озбиљан отпор против Новака када му је узео сет.
А онда најопаснији ривал чека у финалу, а то је Рафаел Надал.
С обзиром да је Шпанац други носилац, налази се у другом делу жреба, а њега тамо чека чини се далеко тежи посао.
Први дуел Рафа ће играти против Франциска Серундола, тенисера који игра добро на шљаци, али се не сналази на трави и то ће можда бити и једини „лак“ противник Надалу.
У другом колу потенцијално би могао да га сачека Сем Квери, полуфиналиста из 2017. године који је незгодан због снажног сервиса.
И том мечу Надал је фаворит, а онда га чека Лоренцо Сонего, не тако успешан ове сезоне, али је Матеу Беретинију у Штутгарту на трави ипак узео сет.
Занимљив дуел и потенцијално тежак за Рафу могао би да се деси у четвртом колу јер је фаворит да налети на Шпанца Марин Чилић.
Надал и Чилић одиграли су девет међусобних дуела у каријери, а Хрват је два пута успео да победи. Међутим, ово би био први пут да играју на трави.
Ако је Новаку од четвртфинала пут тежак, онда је Надалу паклен!
Потенцијални ривал је Феликс Оже Алијасим, млади и талентовани Канађанин који никоме није лак задатак.
Уколико стигне до полуфинала, Надал ће морати да игра спектакуларно као на Ролан Гаросу јер га у борби за финале чека бољи тенисер из дуела Матео Беретини – Стефанос Циципас.
Италијан је претходне сезоне играо финале Вимблдона против Ђоковића, док је ове године на трави освојио две титуле.
Циципас је нешто слабији, на Мајорки се пласирао у финале, али је претходно изгубио од Ника Кирјоса у осмини финала Халеа.
У Надаловом делу жреба налази се и Филип Крајиновић који би могао да направи изненађење с обзиром на то да је играо финале Квинса и показао да игра фантастично на трави.
Први ривал му је Јиржи Лехачка, потом вероватно Ник Кирјос, а онда би налетео Стефанос Циципаса.
Много ће Рафа морати да пролије зноја да би стигао до сусрета са Новаком у ком би Србин био фаворит.
Последњи дуел на трави српски и шпански ас играли су 2018. године када је Ђоковић славио полуфиналу Вимблдона.
Овогодишње финале био би тек пети међусобни дуел на трави, а скор је 2:2. Међутим, иако су изједначени игра на трави Новака и Рафе последњих година не може ни да се пореди са оном са почетка Ђоковићеве каријере када је и изгубио оба поменута дуела.
Иако би финале против Надала било највећи спектакл, не треба испустити чињеницу да је Беретини фаворит за титулу раме уз раме са Шпанцем.
Током припремним турнира на трави, Матео је дошао до титула у Штутгарту и Квинсу и то потпуно заслужено јер је играо фантастично током скоро сваког меча.
И прошле године је проласком у финале Италијан показао колико је опасан на трави, а ове године би то на својој кожи могао да осети и Надал.
Ипак, ако Надал то и осети, Беретини би могао да буде опасан и по Ђоковића који заиста игра одлично, али је питање под коликим притиском долази на Вимблдон.
Вимблдон почиње 27. јуна, а иако бодова неће бити спектакуларан тенис је незаобилазан.
Александра Крунић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СПОРТ
Александру чека Румунка на старту Вимблдона
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СПОРТ
Отказан Ђоковићев меч
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СПОРТ
Медведев и „жута минута“ – без последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала