- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Шмит је добио – сиктер“: Милановић оштро о дипломатској ноти

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је данас дипломатску ноту, коју је Амбасади Хрватске у Сарајеву упутио Кристијан Шмит због изјава хрватског председника и поновио да је Шмит „у БиХ илегално“, као и да је „продужена рука врло мутних и чудних кругова у БиХ, с проблематичним овлашћењима“.
„Жалио се (Шмит) Амбасади Хрватске у БиХ? А шта му је Амбасада одговорила? Сиктер - тако се каже у Босни“, рекао је Милановић.
Милановић је рекао да је реч о човеку који је у БиХ илегално и не жели да користи овлашћења да би се усвојиле измене Изборног закона.
Према његовим речима, Шмит се кад год треба „мача лаћа“, те „лати и повлачи из корица своја такозвана овлашћења и интервенише у систему избора, јер је очигледно да постоје неки критеријум које му неко шапуће и неко делује“.

„Тај високи представник може да ради шта хоће, може да утамничи људе, мења законе. Високи представник је ништарија, а (хрватски премијер Андреј) Пленковић је издајник“, рекао је Милановић.

Милановић је оштро критиковао лидере Хрватске и ЕУ због недавања статуса кандидата БиХ. Европски савет је оптужио за цинизам, те да не желе да мењају изборни закон у БиХ јер планирају крађу на изборима, пишу хрватски медији, пренела је Срна.
„Када ће БиХ добити статус кандидата? Никада јер некима не одговора да се то испуни, а то неће бити ни пре избора јер желе да их покраду“, навео је Милановић.
Он је оценио да је ово хрватска политичка трагедија, да су Пленковић и министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман издали Хрвате и Хрватску, наметнувши додатне услове за БиХ за стицање статуса кандидата.
Милановић је упоредио БиХ с Украјином и нагласио да је БиХ, и пре сукоба у Украјини, била Швајцарска.
„БиХ је за Украјину била Швајцарска, не својом вољом јер има квази колонијалну управљачку структуру која последњих 10 година није радила ништа“, рекао је хрватски председник, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала