Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Од Београда до Темишвара за сат времена: Потписан споразум о изградњи аутопута

© Sputnik / Радоје ПантовићАуто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Министар грађевинарства Томислав Момировић потписао је у Темишвару споразум између Владе Србије и Владе Румуније о изградњи аутопута од Београда до Темишвара у дужини од 143 километара, чија би изградња требало да почне наредне године.
Ауто-пут ће повезати Београд, Панчево, Вршац и Темишвар, преноси Танјуг.
Путеви граде још снажнија пријатељства и обезбеђују бољи квалитет живота, а изградњом новог модерног аутопута од Београда до Темишвара, ова два града биће удаљени на само сат времена вожње, рекао је Момировић.
„Осећам се привилеговано зато што сам у Темишвару и желео бих да изразим велику захвалност мом колеги и потпредседнику Владе Румуније зато што је показао интересовање за изградњу овог стратешки важног коридора за обе државе. Као што је господин Гриндеану споменуо, од 2016. године, а и раније, постоји снажна воља да Београд, али и Панчево и Вршац повежемо са Темишваром“, навео је Момировић.
Такође изразио је велику захвалност за подршку Румуније Србији на европском путу, саопштило је министарство.
Момировић је овом приликом изразио велику захвалност јер Србија у Румунији има снажног партнера када је реч о подршци Румуније принципима међународног права и територијалног интегритета Србије.
У Србији, када се говори о традиционалним пријатељима и када се говори о пријатељима са којима пријатељство стотинама година није пољуљано, увек се говори о Румунији, додао је Момировић.
Споразум о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд - Ватин (РС) и ауто-пута Темишвар - Моравица (РО) потписали су у Темишвару министар грађевинарства Томислав Момировић и министар транспорта Румуније Сорин-Михаи Гриндеану, који је том приликом рекао да је потписивање овог меморандума јако битно зато што се прелази из једне етапе у другу, јер је на почетку било речи о градњи брзе саобраћајнице, а сада је реч о изградњи најмодернијег ауто-пута.
„Желео бих да се захвалим министру Момировићу на данашњој посети, чија је сврха потписивање Споразума који је од великог значаја за обе државе. Знам да је 2016. године постојала иницијатива за потписивање овог Споразум, али румунска страна тада овај пројекат није сматрала приоритетним. Поново смо покренули иницијативу и у овом моменту се изводе студије изводљивости које ће бити завршене на јесен“, рекао је Гриндеану.
Изразио је уверење да ће се током наредне године одлучити ко ће градити ауто-пут и додао да је реч о европском финансирању.
Уговорне стране ће успоставити везу између две државе директним повезивањем аутопута Београд - Ватин (државна граница), који ће бити дужине 65 километара са српске стране и са румунске стране ауто-пут Темишвар - Моравица (државна граница), дужине око 78 километара.
Два аутопута ће пролазити кроз заједничку државну границу и међусобно се повезивати, поштујући карактеристике које обезбеђују безбедност и сигурност друмског саобраћаја. На споју два ауто-пута, уговорне стране ће изградити (операционализовати) граничне прелазе на територији две државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала