Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Војнике ЈНА убијао, мучио, претио вађењем очију: Детаљи оптужнице против Албанца из хрватског ЗНГ

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Roberta F. / Застава Збора народне гарде Хрватске
Застава Збора народне гарде Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против некадашњег припадника Збора народне гарде (Зенге) Б.Т. званог „Ранко“, којом се терети за злочине над заробљеним припадницима ЈНА, који су у септембру 1991. године одведени у логор, формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП Хрватске.
Оптужница је потврђена 7. јуна, а ступила на правну снагу протеком рока за жалбу на решење Вишег суда којим је оптужница потврђена, пошто жалбе нису изјављене, потврдила је Танјугу портпаролка Вишег суда у Београду Татјана Матић.
Суд би у наредном периоду требало да закаже почетак суђења оптуженом у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.
Тужилаштво за ратне злочине Србије 7. јула прошле године је предало суду оптужницу, након чега је суд вратио на допуну истраге и потом потврдио.
Б. Т. је пореклом Албанац који је након рата променио име и добио хрватско држављанство, али су му српски истражни органи ушли у траг и идентификовали га као једног од починилаца овог гнусног злочина у којем је на најзверскији начин мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је Б. Т. једног убио, сазнаје Танјуг.
Б. Т. није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потерници наше земље у једној од држава ЕУ изручен Хрватској, због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.
Он се терети да је као припадник ЗНГ заједно са више НН припадника исте јединице, војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се, у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП РХ, где су потом спроведени, вршио застрашивање, мучење, телесно повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.
У више наврата је Б.Т. у различитим временским интервалима, у просторијама у којима су боравили, обедовали и у подрумским просторијама, оштећене војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности, тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и телу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао их лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима.
Претио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цев оружја у уста и на слепоочницу претећи им убиством, гасио им цигарете по телу и мокрио по њима.
Све то је, према ставу тужилаштва за последицу имало повреде телесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење поменутих војника.
Поврх свега, 30. септембра 1991. године, приликом батинања једног војника, из пиштоља му је у главу испалио један хитац наневши му прострелну рану главе, којој је подлегао на лицу места.
Оптужницом од 7. јула 2021. године су обухваћени догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП Хрватске, пише на сајту Тужилаштва за ратне злочине Србије.
Допунско вештачење које је наложено, према ставу адвоката упућених у овај случај, је практично немогуће, јер је конкретна жртва мртва.
Б.Т. се терети да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала