- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сићушне животиње које су цео живот на нашем лицу полако изумиру

CC BY 2.0 / K.V. Santosh / Dermatological parasite mite Demodex follicularumГриња која живи на људском лицу
Гриња која живи на људском лицу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Научници су открили да гриње толико дуго живе на људима да су – попут животињских врста у пећинама које су постепено ослепеле током еволуције – изгубиле способност да живе самостално.
Микроскопски паразити живе у фоликулима длаке на нашем лицу, a ноћу испужу како би нашли себи партнера док ви спавате.
Ново истраживање које је објавио часопис „Молекуларна биологија и еволуција“ открило је да би ускоро могле изумрети јер њихов генетски код „пропада“ – али научници кажу да то није добра ствар.
Коаутор студије, др Алејандра Пероти са Универзитета у Редингу, каже да гриње Demodex follicularum живе у благотворној симбиози са нама одмах након рођења, када се преносе од наших мајки током дојења.

„Требало би да их волимо јер су оне једине животиње које живе на нашим телима целог живота и требало би да их ценимо јер чисте наше поре“, наводи Перотијева.

Demodex follicularum има најмање функционалних гена од свих артропода - биолошки термин за све зглавкаре, укључујући ракове, инсекте и пауке.
Гриње су изгубиле ген који регулише сан и будност, ослањајући се уместо тога на промене у нивоу мелатонина свог домаћина који се излучује кроз кожу. Изгубили су и заштиту од ултраљубичастог зрачења, јер једино ноћу излазе из наших пора да се размножавају, док су им мишићи ногу атрофирали до једне ћелије.
Аутори рада који је објавио часопис тврде да су промене претвориле гриње у симбионте, а не у паразите попут комараца или бува, који лако могу да прескачу са једне животиње на другу.
И страхују да би губитак генетске разноликости код микро-звери могао да их осуди на изумирање јер им постаје теже да пронађу парове.
Бактерије - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У аутомобилима откривене бактерије које „једу“ гориво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала