- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комисија: 12 земаља ЕУ делимично или у потпуности остало без руског гаса

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаРадник РН-Пурнефтгаза, ћерке фирме Гаспрома код компресорске станице на гасном пољу Карампур у аутономној области Јамал Ненец
Радник РН-Пурнефтгаза, ћерке фирме Гаспрома код компресорске станице на гасном пољу Карампур у аутономној области Јамал Ненец - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да је у овом тренутку 12 од 27 земаља чланица Европске уније у потпуности или делимично остало без руског гаса.
Како је прецизирала, Брисел је одавно почео да се припрема за ову ситуацију. Земље Европске уније предузеће заједничке мере како би опстале у условима смањења испорука руског гаса, поручила је Фон дер Лајен.
Касније се огласила и комесарка Европске комисије за енергетику Кадри Симсон, истакавши да кризни план ЕУ, припремљен почетком године, „може бити од користи у сваком тренутку и да земље-чланице треба да буду спремне да примене своје државне планове“, објавио је естонски портал „Делфи“.
Симсонова је истакла да је прошле седмице Европска унија постигла споразуме са Израелом и Египтом о повећању испорука гаса, продубљена је и сарадња са Норвешком, док су у завршној фази и преговори са Азербејџаном.
Крајем маја је саопштено да су Пољска, Бугарска, Финска и Холандија већ изгубиле могућност да примају руски гас након што су одбиле да прихвате нови систем плаћања гаса у рубљама.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РУСИЈА
Криза: Немачка апелује да се смањи употреба гаса где је год могуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала