- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историјска одлука или издаја? Бурне реакције у Бугарској након укидања вета Скопљу

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Руска амбасада у Софији
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Након што је већином гласова Народна скупштина Бугарске дала зелено светло за почетак приступних преговора Скопља са ЕУ, поново је дошло до раскола у парламенту – једни подржавају одлуку, док други сматрају да је реч о издаји.
Премијер Бугарске Кирил Петков рекао је да је одлука парламента историјска, а сличног мишљења је и копредседавајући странке „Демократска Бугарска“ Христо Иванов који је рекао да се ради о огромном достигнућу бугарске дипломатије.
„Сада морамо да искористимо инструменте које нам даје ЕУ као платформа, инструменте које нам даје преговарачки процес“, рекао је Иванов.
Председница парламентарне групе ГЕРБ Десислава Атанасова изјавила је да је Бугарска успела да одбрани своје националне интересе.
„Стратешки интереси Бугарске су да се Република Северна Македонија и земље Западног Балкана придруже ЕУ“, истакла је она.
Лидер социјалиста, потпредседница Владе Бугарске Корнелија Нинова тврди да њени посланици на гласању нису подржале колеге и да нису издали националне интересе.
„Македонија је за нас била црвена линија и ми је нисмо прешли“, казала је Нинова.
Лидер странке „Постоји такав народ“ Слави Трифонов крајње је огорчен због одлуке парламента.
„И права Бугара у Македонији и признање такозваног македонског језика и језик мржње према Бугарима, све је то неважно. Важно је да никоме нисмо на радару како не бисмо наљутили велике силе. Као и увек“, написао је Трифонов на Фејсбуку.
Председник странке „Препород“ Костадин Костадинов рекао је да је већина народних посланика „издала Бугарску“.
Разочаран је и бивши министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов, који је рекао да је „дошло време за националну револуцију, револуцију у главама и мислима сваког Бугарина“.
„Наша судбина, судбина сваког Бугарина треба да буде у нашим рукама“, написао је Каракачанов, истакавши да је седница парламента капитулација бугарске државности и национално понижење Бугара.
Бугарски парламент је са 170 гласова дао Влади зелено светло да одобри преговарачки оквир за чланство Северне Македоније у ЕУ, што је одлука која би могла да омогући почетак преговора Скопља о приступању Унији.
Овом одлуком парламента, прихвата се предлог француског председништва ЕУ у вези с преговарачким оквиром за Северну Македонију и Албанију и од Владе тражи да укине вето уведен 2020. године због спора око историје и језика.
Северна Македонија има статус кандидата за чланство у ЕУ већ 17 година.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РЕГИОН
Бугарски парламент дао зелено светло за почетак приступних преговора Скопља са ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала