- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Нови талас короне не треба очекивати пре касне јесени“: Тиодоровић о епидемиолошкој ситуацији

© SputnikЕпидемиолог Бранислав Тиодоровић
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да треба да будемо опрезни, али нема оправдања за неку велику забринутост, јер увек пред почетак лета имамо повећање новозаражених коронавирусом. Маске остају у здравственим установама и, како каже, у свакој гужви, а нови талас не треба очекивати пре касне јесени.
Повећава се број новозаражених у Србији, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Италији.
Тодоровић сматра да то није неко велико изненађење и каже да увек пред почетак лета имамо повећање, долази до веће комуникације, има већих контаката, људи се спремају за одморе, наши људи који раде у западној Европи долазе масовније - постоје сви услови да се одржава инфекција.
Он наводи да треба да будемо опрезни, нема оправдања за неку велику забринутост.

"Опрез треба да покажу хронични и тешки болесници, старије особе, особе које имају пад имунитета, без обзира на узраст. "Очекујем да ћемо ову ситуацију имати можда још неколико дана, у том повећању", каже Тиодоровић.

Нису сви који су позитивни болесни у правом смислу те речи, са клиничком сликом, тегобама, хоспитализација стоји на неком нивоу до 100, на респираторима се број смањује, има дана када нема умрлих што је веома важан податак, напомиње за РТС др Тиодоровић.

О новом соју вируса

Тиодоровић каже да је овај вирус показао нешто што у медицини није забележено до сада, има мутациони потенцијал који ниједан узрочник ни вируса ни било који други није показао такву моћ, што је зачуђујуће.
Сматра да се могу очекивати благе промене мутације, али не велике ударе као претходне две године.

Заштита и вакцине

Тиодоровић каже да заштита није бог зна каква према најновијим сојевима вируса, а угрожене групе ипак би требало да приме, ако већ нису, трећу дозу вакцине. Ко је примио три дозе он је ралтивно заштићен, имаће блажу клиничку слику, а можда могу да приме и четврту дозу, додаје Тиодоровић.
Прпеоручује се да старије особе, тешки и хронични болесници треба да буду заштићени овим вакцинама, које су постојеће, "очекујемо да ћемо до јесени, ако се појави нови сој, имати вакцину коју ће произвођачи направити на време".
Говорећи о четвртој дози, каже да је могу примити само они којима је то неопходно, ако лекар проперучи, и да нема потребе да се сви вакцинишу.
Додаје да Грчка има неколико дана преко 10.000 новозаражених, Немачка 100.000 - то упређујемо са бројем становника у тим земљама, наши људи који путују посебно у Грчку и они који долазе из Аустрије и Немачке треба да се придржавају мера, маска да буде у затвореном простору, бити на 1,5 удаљености када се разговара.

Можемо ли очекивати поошотравање мера

Епидемолошка оцена је несигурна, због малог повећања, то ће се полако стабилизовати, имамо повећање зато што се много више људи тестира због одласка у иностранство, где се тражи тест, истиче епидемиолог.
Маске остају у здравственим установама, препорука у свакој гужви. Уочава да старији људи носе маске у тржним центима, апотеци, продавници, треба се придржавати мера поготово то важи за оне који су осетљивог здравља, који могу бити угрожени - ово је време повећаног полена, маска им користи, што су сами запазили.

"Нови талас не треба очекивати пре касне јесени, и зиме, тада ћемо боравити у затвореном простору, биће хладније, биће погодније за ширење вируса, тада треба примењивати мало озбиљније мере", закључује Тиодоровић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала