Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Рамина акција у одбрани ОВК: Ударио сад и на Дика Мартија

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Присталице и подржаваоци ОВК-а
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Албански премијер Еди Рама, уместо да Албанију и Албанце на Косову и Метохији суочи са злочинима које је починила терористичка ОВК, креће путем негирања злочина, каже председник Одбора за КиМ Милован Дрецун поводом Рамине најаве да ће се обратити Савету Европе због "неутемељености извештаја Дика Мартија".
Швајцарски политичар и некадашњи известилац Савета Европе Марти је својевремено направио озбиљан извештај о злочинима ОВК, заснован на обавештајним информацијама којима су располагале западне обавештајне службе. Не видим начин, истиче Дрецун, како би могло да се постигне повлачење Резолуције Дика Мартија па да се онда донесе одлука о распуштању Специјализованог већа за злочине ОВК.

Рама брани терористичку ОВК

Албански премијер Еди Рама у последњих десетак дана није само контрадикторан у својој реторици већ је и врло живахан кад је реч о тековинама ОВК. Наиме, Рама је решио да се Албанија, обратити Савету Европе у Стразбуру, због како је навео „неутемељености извештаја Дика Мартија“, истичући да је Специјални суд у Хагу замишљен да одговори на оптужбе Мартија и при чему је оптужио Русију да је имала утицај на - „причу о жутој кући и трговини органима“, који се помињу у извештају швајцарског политичара.
Дрецун , каже да је намера Едија Раме бесмислена и да је та изјава дата како би оставио утисак на Албанце.
„Еди Рама иде погрешним путем. Уместо да државу Албанију и њене грађане и Албанце на Косову и Метохији суочи са злочинима које је починила терористичка ОВК, не само на Космету, већ и на подручју Албаније, да прихвати одговорност за те злочине и да процесуира одговорне, да учествују у истрагама Специјализованог тужилаштва, омогући да се дође до истине о илегалним притворима и бруталној трговини људским органима, Рама креће путем негирања злочине,“ каже Дрецун.

Извештај Дика Мартија озбиљан документ

Дрецун каже да је суочавање са злочинима, пут којим регион треба да иде у наредном периоду, а да је ово што Рама ради сасвим супротно од онога што значи Отворени Балкан као иницијатива, која неће напредовати ако се одговорност за злочине поново пребацује само на једну страну.
„Дик Марти је направио озбиљан извештај који је утемељен на обавештајним информацијама којима су располагале западне обавештајне службе и на истрагама и документацији. Тај извештај је између осталог потврђен и тиме што је подигнута оптужница против кључних људи који су били на челу ОВК попут Хашима Тачија и осталих. Оптужница је утемељена, јасна и прецизно говори о почињеним злочинима и дефинише терористичку ОВК, организацију која је починила удружени злочиначки подухват. У том извештају се помиње улога Албаније као суизвршиоца, односно, помагача терористичкој ОВК за извршење злочина на подручју Албаније. И не само Албаније, зато што је албанска обавештајна служба и те како вукла конце свега што се дешавало на Косову и Метохији,“ подсећа Дрецун.
Рама сада покушава, додаје Дрецун, да предузме кораке који ће негирати да је ОВК починила злочине.
„Мислим да то што покушава не може да има никав конкретан ефекат. Не видим начин како би могло да се постигне повлачење Резолуције Дика Мартија па да се онда донесе одлука о распуштању Специјализованог већа. Тај процес суђења терористима из ОВК и руководству ОВК је у процесу када не може да буде заустављен. Он ће само напредовати а надам се да ће бити подигнуте и нове оптужнице. Ово што Рама покушава да уради је нешто што не би смело да се дешава, ако заиста жели да регион иде напред,“ уверен је Дрецун.

Запад је дао документацију о злочинима ОВК

Рамине оптужбе да иза свега стоји Русија, према речима нашег саговорника, потпуно су бесмислене.
„Судећи по чињеницама које су изнете у извештају Дика Мартија и који је усвојен, Марти није добијао информације са руске стране и њихових обавештајних служби, већ вероватно од неких других институција као што је Међународни кривични суд за бившу СФРЈ, од Унмика, свакако од НАТО и земаља које су имале своје контингенте на Косову и Метохији и то је та документација. Лично сам долазио до многих информација које је Дик Марти објавио и то из западних извора. Зато Рама не треба да усмерава пажњу према Русији већ треба да пита своје западне партнере ако му је толико стало – зашто су дали документацију и зашто су дозволили Мартију да обелодани податке, да се после толико година сазна истина о злочинима терористичке ОВК а да се одговорни за то нађу пред лицем правде,“ истиче Дрецун.
Адвокат Тома Вишњић додаје да не постоји никаква правни основ да Рама „сруши“ на било ком међународном суду извештај Дика Мартија, односно да „угаси“ Специјални суд и то, како каже, из више разлога.
„Пре свега то је косовски суд са седиштем у Хагу који је настао на основу међународног уговора. Дакле, прва адреса му је Косово. Ако Рама има намеру да гаси Специјални суд нека се обрати прво Приштини, односно онима који су тај суд основали. Међутим, не мислим да то може да се деси правно, бар не тако лако. Све ово ми више личи на политичку намеру а не на намеру утемељену на праву“, каже Вишњић.
Како је најавио Рама, резолуција албанског парламента о наводима из извештаја Дика Мартија требало би да буде готова у септембру када ће се он лично обратити Савету Европе. Рама је ово изјавио у Приштини после заједничке седнице влада Албаније и тзв. Косова а након низа оптужби да се не залаже довољно за одбрану ОВК борбе и посете родитеља Хашима Тачија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала