- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Пурпурна једра“: Традиционална фешта у част матураната /фото, видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографија"Скарлетна једра" у Санкт Петербургу
Скарлетна једра у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
У Санкт Петербургу је одржана традиционална манифестација „Пурпурна једра“ у част матураната. Осим дефилеа скарлетних једрењака, многобројни грађани уживали су у величанственом ватромету.
Специјални гости ове године били су матуранти из Донбаса - њих 40 из Маријупоља који су допутовали у Санкт Петербург на распуст.
„Пурпурна једра“ је назив за празник који прослављају матуранти школа у Санкт Петербургу, а који је крајем шездесетих година прошлог века постао изразито популаран захваљујући истоименом филму, који је снимљен на основу књиге Александра Грина.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПразник матураната
Празник матураната  - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Празник матураната
Празник се слави од 27. јуна 1968. године. Тог дана су лењинградски ученици први пут на Неви видели мали ратни једрењак са црвеним једрима, што је касније постало обележје празника.

Дан омладине

Широм Русије данас и сутра слави се Дан омладине, а тим поводом се обратио председник Русије Владимир Путин који је матурантима честитао крај школе и пожелео да буду смели, да маштају, не седе скрштених руку већ да стреме ка будућности.
"У свим регионима, и у великим градовима и у селима матуранти се опраштају од школе, искрено се захваљују својим наставницима. Из срца честитам празник вама, вашим учитељима, родитељима", поручио је руски председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала