Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: ЕУ нама каже да им не треба још један Кипар, али се у вези са Украјином испоставило другачије

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Вест са Самита ЕУ била је Украјина, док Западни Балкан није био суштинска тема, а порука ЕУ је била да су одабрали страну у сукобу Украјине и Русије, каже председник Србије Александар Вучић.
Он додаје да у ЕУ кажу да им не треба још један Кипар у Унији, и да Београд зато мора да реши питања са Приштином, али да се сада, са Украјином, види да могу да добију и више од једног Кипра…
На питање новинара какву поруку шаље ЕУ, будући да су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата, док Северна Македонија и Албанија нису добили датум отпочињања преговора, а Србија није отворила нови кластер, Вучић је подсетио да је наша земља отворила један кластер у децембру, када је била једина која је нешто добила, те да не би било фер, а није било ни за очекивати, да сада нешто добијемо, јер су неки други, попут Скопља и Тиране, заслужили да добију датум.
“Северна Македонија 17 година има статус кандидата, а није добила датум за преговоре, Албанија осам година има статус кандидата, а није добила датум. Будимо фер, ми смо далеко одмакли, у односу са њих, али је наше да покажемо солидарност, са оним што је фер и то смо и урадили”, рекао је Вучић.
Додао је да се нада да Србија у децембру може да отвори нови кластер, те да у тим оквирима треба посматрати иницијативу француског председника, о европској политичкој заједници, за коју ће се тек видети да ли ће добити већину у Савету.
“Имао сам прилику да свима у ЕУ, Мишелу, Фон дер Лајен, Борељу, свима, говорим 15 минута о позицији Србије, и слушали су ме. Мислим да смо добро говорили и хвала им на томе. Имали смо прилику да нас чују, а идеја је да чим отворимо кластере можемо да учествујемо у значајном износу новца кроз фондове, као и у изградњи политика у појединим областима”, рекао је Вучић.
Што се порука ЕУ тиче, каже да њега лично брину друге ствари, али о томе не жели да говори, јер није неко чији је посао да се бави светском политиком:
Додао је да су из ЕУ у критици бирали речи, и начин да покажу поштовање према Србији, иако, каже, и сам зна колики је бес многих од њих из Уније према нама.

“Јер, један део ЕУ, они су у рату против Русије, директном. Како да о Србији мисли неко ко пошаље хаубице, тенкове, авионе Украјини и замислите како да се та земља понаша према нама. Друга је ствар што не желе да чују нашу аргументацију из 1999. године и што причамо о територијалном интегритету, јер је то за њих завршена прича. Али, за нас није. Зато је наша позиција ужасно тешка и неће бити лакша”, рекао је Вучић.

Пренео је да је и у Бриселу, иако нас неки са Западног Балкана нису директно поменули, рекао да је сит игара које је играла и ЕУ и неки из региона, увек гледајући како да оцрнимо једни друге, како би они могли да се играју с нама као са луткама на конопцу.
“Зато је Отворени Балкан важан, зато смо тако страсно подржали наше пријатеље који су имали велика очекивања која нису остварена”, рекао је Вучић.
Указао је да је Европа за себе направила велику ствар.

“Они су у рату против Русије, и послали су поруку - хоћемо да примимо Украјину и Молдавију, да знате да смо изабрали страну у сукобу. А, Балкан није ни био суштинска тема, да се не лажемо. Велика вест из Брисела тог дана је била Украјина”, рекао је Вучић.

Додао је да је на Самиту имао једно питање, као "ђавољи адвокат”, које не жели да понови јавно, али на које никако није добио одговор од званичника ЕУ.
Констатовао је и да у ЕУ кажу да им не треба још један Кипар у Унији, и да Београд зато мора да реши питања са Приштином, али да се сада, са Украјином, види да могу да добију и више од једног Кипра…
“То говори да је политка увек била доминантна и пресудна. Виктор Орбан је изнео податак да су Србија и Црна Гора, економским много спремније за ЕУ, него што су биле неке земље када су ушле у ЕУ 2004.године… Значи, политика одлучује”, рекао је Вучић.
Коментаришући изјаву Аљбина Куртија Вашингтон посту, да он не може да призна Србију, док Србија не призна тзв. Косово, и да је спреман да се питање међусобног признања уврсти у дијалог Београда и Приштине, Вучић је поручио да Србија има јасан преговарачки оквир са ЕУ, који не може да се меја.
“Не може Курти да пожели да мења оквир, па да се то то постави као услов. Чуј, он ће да призна Србију… Да није смешно било би тужно, овако човек може само да се насмеје”, рекао је Вучић и иронично додао да је Србији страшно потребно Куртијево признање.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
СРБИЈА
Вучић о ситуацији у Украјини: Јасно је ко није био у праву /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала