00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто је краставац чудесна намирница

CC0 / / Краставац
Краставац - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Краставац садржи много течности, па је добар за вреле летње дане. Уместо да се наливате водом, краставац ће вам помоћи да будете хидрирани.
Краставац чува здравље ваших бубрега. Због високог садржаја воде, краставац је диуретик и на тај начин помаже у ослобађању токсина из тела. Ово може спречити настанак камења у бубрегу али и помоћи у избацивању постојећег мокрењем. Он такође игра важну улогу у регулисању нивоа мокраћне киселине у телу што помаже у одржавању овог али и других органа уринарног тракта здравим.
Подстиче здравље костију, коже и ноктију. Краставац садржи калцијум, витамин К, магнезијум и витамин Ц који помажу у одржавању здравља костију. Ови витамини и минерали су потребни телу за одржавање густине костију, зарастање прелома. Осим ових, краставац садржи и минерал силицијум у траговима који олакшава болове изазване артритисом али и јача везивна ткива као што су коса и нокти. Коса ће бити еластична и неће се лако ломити.
Спречава лош задах и зубни каријес. Уместо да узмете жваку, уколико вас мучи лош задах посегните за кришком краставца. Висока концентрација воде у овој намирници спречава сува уста, а њена хрскава текстура помаже у уклањању бактерија из усне дупље које изазивају неугодан мирис те стимулише производњу пљувачке.
Краставац регулише дијабетес. Има низак гликемијски индекс (има индекс 15 на скали а све испод 55 се сматра ниским) што значи да не изазива скокове у нивоу глукозе у крви. Богат садржај влакана такође успорава варење угљених хидрата и шећера, што заузврат смањује ниво глукозе у крви. Висок садржај воде помаже у спречавању дехидрације, што ову намирницу чини одличним избором за особе са дијабетесом, преноси Б92.
Уколико вам ови разлози нису довољни да направите салату са краставцем, он вам може помоћи да изгубите килограме и побољшате пробаву.
Кајсије  - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
ДРУШТВО
Зашто је добро јести кајсије?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала