- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден допутовао у Немачку на самит Г7

© AP Photo / Markus SchreiberЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден јутрос је допутовао у Немачку, где ће учествовати на самиту Групе седам индустријски најразвијених земаља (Г7) у немачком граду Елмау, у Баварским Алпима.
Бајден ће своју посету отворити билатералним састанком са домаћином самита, немачким канцеларом Олафом Шолцом, а затим ће имати формалне и неформалне разговоре са лидерима Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана и Европске уније, преноси АП.
Он и други лидери Г7 покушаће да изграде стратегију за обезбеђивање снабдевања енергентима и борбу против инфлације, са циљем да се спрече последице сукоба у Украјини.
Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће, изјавио је да ће се самит позабавити проблемима као што су инфлација и други „изазови у глобалној економији“, преноси АП.
Међу питањима о којима ће се разговарати су ограничења цена енергије, која имају за циљ да умање руске профите од нафте и гаса, навела је америчка министарка финансија Џенет Јелен, наводи америчка агенција.
Званичници би требало да разговарају и о томе како се одговорно понашати у вези са климатским променама, а истовремено задовољити критичне потребе у снабдевању енергијом.
Очекује се да ће Бајден данас званично покренути глобално инфраструктурно партнерство, које је назвао „Изградимо бољи свет“, са циљем да се супротстави утицају који Кина има у земљама у развоју.
После Немачке, Бајден ће у уторак отпутовати у Мадрид да се састане са лидерима 30 чланица НАТО-а како би ускладио стратегију о сукобу у Украјини, наводи АП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала