- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден: Русија није успела да унесе раздор унутар НАТО-а

© AP Photo / Markus SchreiberЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден сматра да је руководство Русије намеравало да унесе разор међу западне савезнике и унутар НАТО-а, али да Москва у томе није успела.
„Председник Русије Владимир Путин је претпостављао да ће се НАТО и наш савез распасти, али то се није догодило и неће се догодити“, рекао је Бајден уочи почетка билатералних преговора с немачким канцеларом Олафом Шолцом, који се одржавају на маргинама самита Г7 у Баварској.
Бајден је захвалио Шолцу за напоре које улаже у подршку јединству Запада.
„Ти изазови ће нас ојачати“, рекао је амерички председник и додао да су Немачка и САД јединствене у мишљењу о ситуацији у Украјини.
Немачки канцелар је, коментаришући сусрет с америчким предсендиком, написао на Твитеру да је очување јединства Запада јасан сигнал председнику Русије.
„Остајемо јединствени, остајемо заједно. То је наш јасан сигнал председнику Путину“, рекао је Шолц.
Из Беле куће је саопштено да су Бајден и Шолц разговарали о ситуацији у Украјини и да су се сложили да је неопходно и даље пружати подршку тој земљи.
„Лидери су нагласили посвећеност идеји суверенитета и територијалне целовитости Украјине, као и даљој војној, економској, хуманитарној и дипломатској помоћи Украјини како би за земља успела да штити своје демократско устројство од руске агресије“, наведено је у саопштењу.
Бајден и Шолц су разговарали и о томе како се може смањити утицај сукоба у Украјини на прехрамбену и енергетску ситуацију у свету.
Самит „Велике седморке“, којим председава Немачка, биће одржан од 26. до 28. јуна у замки Елмау у Баварској. На самит су као гости позвани и лидери Сенегала, Јужноафричке Републике, Аргентине, Индије, Индонезије.
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта Алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
НАТО разматра највеће ширење војних снага још од „Хладног рата“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала