- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватским селом хара 200 вукова: Нападају близу кућа усред дана

© Sputnik / Лола ЂорђевићВукови
Вукови - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Напади вукова у залеђу Шибенско-книнске жупаније све су чешћи, а страх се увукао међу људе јер вукови нападају тик уз куће и усред бела дана. Стоке је из дана у дан све мање, стога сточари траже хитну интервенцију државе.
Саша Штрбац из Кистања своје стадо чува уз куће. Тринаестог јула остао је без трећине коза, а, тврди, готово и без главе. Видео је четири вука, али чуо је да је реч о чопору од њих седам.

„Два вука су кренула на мене, напали су ме, а два су отишла около. Гладни су, ово није њихов територија за храњење квалитетно. У суштини, остају им домаће животиње које нападају и једу“, рекао је Саша за ХТВ.

Жупанијом хара мало мање од 200 вукова

Како наводи ХРТ, службено је порастао и број вукова. Није више 81 јединка. Сад их је Министарство пребројало мало мање од 200. Позивају се на национални Извештај о стању очуваности врста за раздобље од 2013. до 2018.
„Тешко је казати у јединку. Тај број сигурно премашује на подручју Хрватске и дела Босне који гравитира где вук обитава преко 400 јединки. Ја вам морам само напоменути да, на пример, у Словенији имају знатно мањи број јединки. Промптно се доноси одлука о излучењу одређеног броја јединки и нема увек овако напете ситуације какве има код нас“, тврди Недиљко Дујић, председник Ловачког савеза Шибенско-книнске жупаније.
Министарство привреде сматра да одстрел није решење. А кад је тако, онда је Министарство пољопривреде затрпано позивима за помоћ.
„Ми ћемо следећи такмичење из операције 441 Програма руралног развоја – а та операција покрива и опрему и средства за заштиту подручја – осигурати већа средства за горско-планинска подручја и за подручја која су посебно изложена штети од вукова“, најавила је министарка пољопривреде Марија Вучковић.
Покушаће и преко посебне мере руралног развоја да Министарство привреде и одрживог развоја плаћа одређене накнаде. Министарство привреде, каже, развија национални систем праћења стања вука па ће израдити Национални програм праћења. Али за све то ваља прикупити низ података, па ће им требати још годину дана.
Чопор вукова - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ДРУШТВО
Зашто је вук митолошки представник Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала